Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

На Чернівці зійшов патріотичний янгол

Дерев’яна скульптура покликана бути охоронцем милосердних
5 серпня, 2015 - 17:02
ФОТО АВТОРА

На одній із центральних вулиць Чернівців — імені Героїв Майдану — освятили дерев’яну скульптуру янгола із гербом-тризубом у руках. Віднедавна вона з’явилася біля головного корпусу Чернівецького медичного коледжу. Автором ідеї є директор коледжу Олександр Кулик. Схожі витвори Олександр Федорович бачив на своїй малій батьківщині на Рівненщині й заохотився зробити таку біля рідного закладу. «Наші вихованці протягом року неодноразово збирали допомогу для воїнів АТО, для поранених та сімей загиблих героїв. Тому нехай цей янгол буде для них своєрідним охоронцем, а заразом — оберегом для міста», — каже О. Кулик. 

Щоправда, втілити ідею виявилося непросто. З’ясувалося, що на всю Україну скульпторів по дереву лишень з півтора десятка, однак один із них — Олександр Кейван — мешкає у буковинському містечку Вижниця. 

— Свого часу я закінчив Вижницьке училище декоративно-прикладного мистецтва, але дерев’яною скульптурою захопився з десяток років тому. За цей час створив чимало робіт: вони є у Ворохті, Яремчі, на Буковелі та в інших куточках Західної України, — каже майстер. — Вирізаю скульптури звичайною бензопилою і лише дрібні деталі проробляю різцем. Попередньо роблю ескіз та вивчаю структуру дерева, бо не кожне придатне для виготовлення скульптур. Найкраще вирізати скульптури з липи, дуба, каштана. Старе ж тикове дерево, яке через аварійність зрізали біля коледжу (оскільки медколедж у Чернівцях налічує понад 200 років, то реліктове дерево, що зазвичай росте у країнах Азії, мабуть, його ровесник) є для цього взагалі унікальним матеріалом. Тик має гарну золотисту текстуру, надзвичайно міцний і стійкий до впливу погоди». 

Місяць тому майстер спочатку вирізав основу скульптури, після чого вона «відпочивала» два-три тижні, щоб за цей час дерево позбулося фізичної втоми і не тріскалося. Потім він проробив дрібні деталі, відшліфував скульптуру, наніс на неї ґрунтівку та покрив спеціальним лаком. Після такої обробки, запевняє О. Кейван, скульптура з дерева може зберігатися дуже довго, довше навіть, ніж вилита з металу. Перед освяченням скульптури на ній з’явилася табличка із вигравіруваним написом «Боже, Україну збережи». Отож, патріотичний янгол, який вже неабияк припав до вподоби чернівчанам, буде ще й оберегом усієї України.

Анна ГАРГАЛЯ, Чернівці
Газета: 
Рубрика: