Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

На Херсонщині покажуть аматорське кіно

Фестиваль «Кінокімерія» відбудеться вже всьоме!
13 вересня, 2012 - 00:00
ГОЛОВА ЖУРІ «КІНОКІМЕРІЯ-2011» РЕЖИСЕР ВАЛЕРІЙ ФЕДОСОВ ТА ВОЛОДАРКА ГРАН-ПРІ СВІТЛАНА ФЕДОНЮК / ФОТО НАДАНО ОРГАНІЗАТОРАМИ ФЕСТИВАЛЮ

Із 19 по 23 вересня на березі Чорного моря у курортному селі Залізний Порт (Херсонська область) відбудеться VIІ Міжнародний фестиваль аматорського кіно «Кінокімерія». У заході, який традиційно підтримують Міністерство культури і туризму, Національна спілка кінематографістів України, а також місцева влада, цього року візьмуть участь 130 аматорських стрічок із Німеччини, Австрії, Болгарії, Хорватії, Росії, Білорусі, України та інших країн.

Гран-прі фестивалю із врученням золотої медалі, також відмітять «Краще режисерське рішення (авторська ідея, втілення)», аматорські картини відзначать у категоріях «Однохвилинний фільм», «Фільм, створений дитячими студіями та школами» та «Глядацькі симпатії». Особливістю «Кінокімерії-2012» є те, що тривалість фільмів, представлених у конкурсній програмі, не повинна перевищувати 15 хвилин. Журі очолить заслужений артист України Юрій Рудченко. Визначити кращі роботи йому допомагатимуть заслужений артист України Олексій Колесник, заслужений діяч мистецтв України, кінооператор Національної Кіностудії ім. О. Довженка Юрій Гармаш та інші експерти кіно.

Традиційно у рамках фестивалю відбудеться фотоконкурс «Кіно», який мовою художньої фотографії покликаний популяризувати аматорський кінематограф.

— Професійний кінематограф починається з аматорського кіно, — розповів «Дню» секретар «Кінокімерії» Андрій РОСТОВ. — Тому наш фестиваль спрямований на пошук та відкриття нових талантів. Ми ніби говоримо: «Люди, якщо ви справді любите кіно, мрієте реалізувати себе у цьому виді мистецтва, то беріть у руки камери і знімайте короткометражки! А потім надсилайте стрічки нам, адже для молодих авторів об’єктивна оцінка роботи — на вагу золота». Члени журі та гості форуму — відомі режисери, кінооператори, актори, сценаристи — завжди готові незаангажовано оцінити ваші перші кроки у кіно. Як на мене, саме такими заходами потрібно відроджувати професійний кінематограф в Україні.

Цікаво, що переможці фестивалю «Кінокімерія» з 2009 року мають ексклюзивне право представляти Україну на одному з найвідоміших у Європі конкурсів непрофесійного кіно UNІСА. До речі, Україну лауреати херсонського фестивалю представляють у Європі результативно. Наприклад, цього року на 74-му фестивалі кіно UNІСА стрічка херсонця Андрія Богуна «Камінь» виборола перше місце у номінації «Однохвилинний фільм» із 37 європейських країн.

Вадим ЛУБЧАК, «День»
Газета: 
Рубрика: