Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Наша документалістика на Близькому Сході

Стрічка «Український Ліван» стала глядацьким фаворитом на IV фестивалі українського кіно
10 березня, 2020 - 16:35
ТВОРЦІ ФІЛЬМУ "УКРАЇНСЬКИЙ ЛІВАН" (НАДЗВИЧАЙНИЙ ТА ПОВНОВАЖНИЙ ПОСОЛ УКРАЇНИ У ЛІВАНІ ІГОР ОСТАШ, РЕЖИСЕР СТАНІСЛАВ ЛИТВИНОВ, ОПЕРАТОР - МИХАЙЛО ШЕЛЕСТ) З ПРАЦІВНИКАМИ ПОСОЛЬСТВА УКРАЇНИ В ЛІВАНІ

Завдяки активній діяльності Посольства України у Лівані впродовж уже кількох років українська культура шириться закордонними просторами, завойовує близькосхідну публіку. У 2016, 2017 та 2018 роках у Лівані успішно пройшли три кінофестивалі, за час яких ліванські глядачі ознайомилися з актуальними зразками українського кінематографа: «Тіні забутих предків», «Поводир», «Кіборги», «Гніздо горлиці», «Гіркі жнива».

IV кінофестиваль, який припав на початок 2020-го року, став – порівняно з попередніми – ще більш знаковим і пам’ятним, особливо у контексті українсько-ліванських дипломатичних відносин. 21 лютого в кінотеатрі ABC Verdun у Бейруті вперше презентовано українську документальну стрічку «Український Ліван»: автор – Надзвичайний та Повноважний Посол України в Лівані Ігор Осташ, режисер – Станіслав Литвинов, оператор – Михайло Шелест.

«Український Ліван» – фільм-історія про майже 2000-літню історію тісних зв’язків між, здавалося б, такими далекими – Україною та Ліваном, причорноморським і близькосхідним регіонами, слов’янами та арабами, православними і мусульманами. Фільм-феномен, стрічка-відкриття, потужний інструмент в інформаційному полі, переконливий аргумент на політичній, дипломатичній арені.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ ФІЛЬМУ "УКРАЇНСЬКИЙ ЛІВАН" У КІНОТЕАТРІ ABC VERDUN У БЕЙРУТІ

«У 2016 році, коли я приїхав до Лівану, –розповідає автор фільму, Посол Ігор ОСТАШ, – я зрозумів, що в Лівані дуже мало знають про Україну. І з перших днів почалися мої історичні дослідження. Я відкрив для себе унікальну україністику в Лівані. І поставив за мету – все, що торкається України, показати ліванцям. Згодом вирішив, що історію треба екранізувати, виникла ідея зробити документальний фільм. Перші мої відкриття у Лівані мене просто шокували. «Еврика! Еврика! Еврика!» – лунало, коли ми віднайшли ліванський маршрут київського мандрівника Василя Григоровича-Барського, його описи XVIII століття ліванських міст і монастирів…»

ПЕРЕПОВНЕНА ЗАЛА. ЛІВАНСЬКА ПУБЛІКА НА ПРЕМ'ЄРІ УКРАЇНСЬКОЇ ДОКУМЕНТАЛЬНОЇ СТРІЧКИ

Стрічка «Український Ліван» розпочинається від Святої Варвари з Баальбеку, мощі якої зберігаються у Володимирському соборі в Києві, проходить крізь історії мандрів Василя Григоровича-Барського стародавніми місцями Святої Землі, розповідає про сановитих чиновників українського походження, які правили східними землями. У фільмі глядач відкриває нові сторінки життя Агатангела Кримського у ліванському Шуейрі, Гоголя у Бейруті, дізнається про цілу плеяду ніжинських інтелектуалів, один із яких – Костянтин Базилі – став дипломатом на Близькому Сході. Документальний фільм відкриває і полтавські витоки ліванського поета Михаїла Нуайме. Справжньою перлиною цілого пласту досліджень є історія про «Українського соловейка у Бейруті» – Лідію Липковську. Саме зафільмована й задокументована розповідь про цю видатну оперну співачку є важливою в контексті сьогоднішньої інформаційної пропаганди та дезінформації, якій протидіє Україна. Адже донедавна фактично всі закордонні джерела подавали Лідію Липковську як російську співачку. У фільмі розказано про походження, коріння та останні дні цієї легендарної українки.

ФЕСТИВАЛЬ УКРАЇНСЬКОГО КІНА У ЗАХЛЕ. НАДЗВИЧАЙНИЙ ТА ПОВНОВАЖНИЙ ПОСОЛ УКРАЇНИ В ЛІВАНІ ІГОР ОСТАШ З ГЛЯДАЧАМИ

«Український Ліван» презентує також і сучасну тонку, вишукану, дуже гармонійну взаємодію України та Лівану. Адже вона інтелектуальна, мистецька, культурна. Йдеться про українських діячів, особливо українок, які здобули славу «Арабської Швейцарії»: піаністка Тетяна Примак-Хурі, перша жінка-монументаліст на Близькому Сході, яка творить вітражі та мозаїки, – Наталія Дзядик-Хабіб, мистецтвознавиця та галеристка Христина Салам.

ЛІВАНСЬКИЙ ОРКЕСТР ГРАЄ ГІМН УКРАЇНИ ПЕРЕД ПОКАЗОМ ФІЛЬМУ "УКРАЇНСЬКИЙ ЛІВАН"

Глядач пізнає й сучасні проєкти, які посприяли українсько-ліванським відносинам, відкриває для себе тих людей, які впродовж багатьох років єднають університети України й Лівану (Зукан Жарамані, який очолює Клуб українських випускників у Лівані), згуртовують і підтримують українців за нелегких умов життя посеред мінливого Близького Сходу (Ірина Висота, яка очолює Громаду українців Лівану).

Однак фільм, попри безліч деталей, відомостей, історичних ретроспектив, має легку мистецьку невимушеність. Адже якщо зміст провокує на інтелектуальне напруження, збентеження та здивування, то візуальна картинка, вишуканий кадр захоплює, заворожує, зупиняє, змушує в уяві «літати». Режисеру фільму вдалося показати безліч унікальних пам’яток Лівану та України: Храм Бахуса у Баальбеку, фортецю Сайди, весь біблійний Сидон, греко-католицькі та православні монастирі Святої Землі, доісторичний фінікійський Біблос, твердиню Антіохійського патріархату – Баламанд, справжнє чудо природи – Кедровий гай, давньоримські колонади храмів, а з українських – пам’ятки Львова, Києва, Одеси, Ромнів, Полтави, Ніжина, їх заворожливі краєвиди й панорами.

НАДЗВИЧАЙНИЙ І ПОВНОВАЖНИЙ ПОСОЛ УКРАЇНИ В ЛІВАНІ ІГОР ОСТАШ ТА ПОЧЕСНИЙ ГЕНЕРАЛЬНИЙ КОНСУЛ УКРАЇНИ В МІСТІ АЛЕППО, СИРІЯ - ТАМЕР АЛЬТУНСІ

«Ми стали першою іноземною командою, яка зафільмувала унікальні кадри дроном майже по всій території Лівану, – говорить режисер фільму Станіслав ЛИТВИНОВ. – Ми побували фактично в усіх локаціях, які пов’язують Україну та Ліван, крізь конкретні історії людей ми здійнялися і змістовно, і візуально-технічно над епохами, історіями двох великих народів, крізь історії конкретних храмів, монастирів, архітектурних об’єктів ми зачепили питання вірувань, релігій, світоглядів і ментальностей. Фільм стратегічно важливий і культурно, і дипломатично, і політично. Він передусім підносить репутацію України у світі, адже завдяки йому, наприклад, ліванці тепер розуміють елітарність та глибинність, шарм української культури. Підтвердженням цього стало те, що опісля прем’єри ліванська публіка забажала повторний показ. Отож тепер покази «Українського Лівану» відбуватимуться впродовж року в найбільших містах Лівану».

Покази документального фільму «Український Ліван», що вже відбулися на широких екранах Бейрута, Сайди, Захле, організовані під патронатом Посольства України в Лівані та за підтримки Державного агентства України з питань кіно, Alfa Production Studios, Ліванського культурного центру в Києві, ліванських кінотеатрів «Grand Cinemas», Star Gate, Galaxy, муніципалітету Захле, громадських організацій «Українська громада Лівану» та «Клуб ліванських випускників українських закладів освіти».

Як повідомляють творці фільму – «Український Ліван» буде невдовзі презентовано і в Україні.

Андріана БІЛА
Рубрика: