Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Наша людина в Москві

Журі XXXIV Московського міжнародного кінофестивалю очолив українець
21 червня, 2012 - 00:00
ЕКТОР БАБЕНКО

Сьогодні Московський кінофестиваль відкрився прем’єрою стрічки російського режисера Романа Пригунова «Духless», відзнятої на основі однойменного бестселера Сергія Мінаєва.

Цього року вперше на форумі, за згодою FIAPF, відбудеться ще один конкурс — «Короткого метра». Отже, буде чотири конкурсні програми: основна, документальна, «Перспективи» і «Короткий метр». В основному конкурсі — 16 фільмів. Це «Орда» Андрія Прошкіна, «Гольфстрім під айсбергом» Євгена Пашкевича, «Термін придатності» Кенії Маркес, «Покидьки» Тінджі Крішнан, «Усі копи — виродки» Стефано Солліма, «Дорослішаючи разом із вітром» Рахбара Ганбарі, «Апостол» Фернандо Кортісо, «Вишня на гранатовому дереві» Ченя Лі, «Людоїд-вегетаріанець» Бранко Шмідта, «80 мільйонів» Вальдемара Кшистека, «Присутність пишноти» Ферзан Озпетек, «Самотній острів» Пеетера Сімма, «Гола бухта» Аку Лоухімієса. Особливу увагу глядачів неодмінно привернуть останні роботи культової актриси, сценариста і режисера Ренати Литвинової «Остання казка Рити» та угорського класика Іштвана Сабо «Двері».

Утім, не менш багатими будуть позаконкурсні програми. У «гала-прем’єрах» покажуть найвизначніші прем’єри світового кіно, в «Навколо світу» — новинки кінематографій різних країн. «8 1/2 фільмів» — найкраще з авторського кіно (зокрема з Московського фестивалю). Anima Latina — про надзвичайно цікаву нову хвилю латиноамериканського кіно, «Що ви знаєте про естонську анімацію?» присвячена естонській школі анімації — одній з найкращих у світі. Як завжди на ММКФ, особливо сильними будуть програми неігрового кіно — конкурс документальних фільмів і огляд «Вільна думка».

На жаль, наше кіно в конкурсах фестивалю знов — як протягом останніх кількох років, не бере участі, проте українська тема тут все ж таки присутня переконливо і зримо! Адже основний герой фестивалю — Бразильський режисер Ектор Бабенко. Він син емігранта з України, став одним з найуспішніших режисерів у Бразилії, а в 1980-х підкорив Голлівуд драмами «Поцілунок жінки-павука» («Оскар» виконавцеві головної ролі Вільяму Херту) і «Чортополох» (із Джеком Ніколсоном, Меріл Стріп і Томом Вейтсом у головних ролях). Московські глядачі побачать ретроспективу найкращих робіт режисера, а головне, саме рішення Е.Бабенка багато в чому визначатимуть володарів призів — адже він є головою журі.

Кінофорум завершиться 30 червня. На фестивалі працює наш кореспондент, і читачі «Дня» матимуть змогу дізнатися про найцікавіші події ММКФ-34 з перших рук.

Дмитро ДЕСЯТЕРИК, «День»
Газета: 
Рубрика: