Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Не лише класика, а й естрада

Із 5 по 8 грудня в Трускавці відбудеться ІІ Міжнародний конкурс вокалістів пам’яті Мусліма Магомаєва
28 листопада, 2019 - 10:41
ФОТО З САЙТА WIKIPEDIA.ORG

Це творче змагання з доволі оригінальною концепцією, оскільки в ньому змагаються професіональні вокалісти з дипломами консерваторій, але співають не лише оперні партії, а й естрадні пісні.

Власне, так, як це було в творчому житті Мусліма Магомаєва, який був універсальним співаком та однаково талановито, вільно й віртуозно почувався в обох жанрах. Також відомо, що Магомаєв дуже любив Україну і співав українські пісні. Тож обов’язковим конкурсним твором є українська народна пісня «Дивлюсь я на небо» з його репертуару. Одним з нововведень конкурсу є виконання творів у супроводі симфонічного оркестру на гала-концерті.

Усі учасники пройшли попередній сліпий відбір й ті, що набрали найбільшу кількість балів — запрошені в Трускавець. Тож цього року змагатимуться 15 конкурсантів віком від 16 до 40 років з України, Латвії, Молдови, Казахстану. Серед міст України будуть представлені — Київ, Львів, Хмельницький, Шостка, Вишгород, Харків, Одеса, Херсон, Вінниця, Кам’янське. Важливо, що вступні внески в конкурсі — відсутні й усі витрати, крім дороги, бере на себе оргкомітет. 

Організатори конкурсу — Трускавецька міська рада в особі міського голови Андрія Кульчинського та Азербайджанський культурний центр імені Мусліма Магомаєва в особі Гурбана Аббасова і Наталії Кудряшової запросили також до Трускавця антрепренерів, керівників творчих колективів та диригенти оркестрів, які зможуть запропонувати виконавцям майбутню співпрацю. Ба більше, цьогоріч конкурс стає також дипломатичною мультикультурною платформою для співпраці: у день закриття конкурсу відбудеться офіційна зустріч за круглим столом Надзвичайних та Повноважних Послів іноземних держав та представників дипломатичних місій із керівництвом міста та бізнес елітою, обговорюватимуться нові проєкти економічної та туристичної співпраці курорту Трускавця.

Мер Трускавця Андрій Кульчинський вважає, що міжнародний конкурс українських оперних співаків пам’яті Мусліма Магомаєва має відбутися саме в Трускавці з кількох причин: «Насамперед цим конкурсом ми підтримуємо талановиту молодь, адже участь й перемога в ньому дають можливість піднятися на ще одну сходинку в професійному рості. Чому конкурс Мусліма Магомаєва? Трускавець — бальнеологічний курорт, куди запрошуємо якомога більше гостей, зокрема з-за кордону. Одними з найчисленніших гості з Азербайджану. Ми знаємо, що Магомаєв — відомий азербайджанський співак, похований у Баку. Таким чином, намагаємося «вбити двох зайців», бо конкурс отримав підтримку у вищих ешелонах влади Азербайджану: його особисто підтримала перша леді цієї країни, торік на конкурс приїжджав Посол Азербайджану в Україні, обіцяв і цього року приїхати. Для нас це — серйозний інформаційний привід на всю дружню державу, яка позитивно ставиться до України. Загалом, конкурс пам’яті Мусліма Магомаєва — хороше промоційне підгрунтя для розвитку курорту в цілому: значно ефективніше витратити певну суму на прийом учасників конкурсу, ніж у тому ж Азербайджані — мільйони гривень на рекламу Трускавця». Власне за таким принципом діють й такі розкручені курортно-фестивальні міста, як Сопот, Канн, Карлові Вари, Юрмала.

До складу журі Другого міжнародного конкурсу вокалістів пам’яті Мусліма Магомаєва увійшли завідувач кафедри сольного співу Національної музичної академії, соліст Національної опери України — Олександр Дяченко, завідувачка кафедри академічного співу Львівської Національної музичної академії імені М.Лисенка, солістка Львівської Опери — Людмила Божко. Голова журі — Гурбаналі Гасан-огли Аббасов, народний артист України, оперний та естрадний співак, голова Азербайджанського культурного центру імені Мусліма Магомаєва, Посол Миру.

Ольга СТЕЛЬМАШЕВСЬКА
Газета: 
Рубрика: