Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Під вільним небом!»

Під таким гаслом на батьківщині Тараса Шевченка відбудеться благодійний фестиваль «Ше.Fest»
2 серпня, 2019 - 14:04
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Цьогорічний захід пройде 17 і 18 серпня У селі Моринці Звенигородського району Черкаської області. Два дні цілодобово працюватимуть 10 локацій! Гасло «Ше.Fest-2019» — «Під вільним небом!». Цитатою Тараса Григоровича, яку організатори обрали для шостого Фестивалю: «Я на сторожі коло їх поставлю слово», адже українська мова  і слово Кобзаря — джерело нашої єдності і сили. Ідея фесту — оновлення і популяризація постаті Т.Г.Шевченка, де кожен може побачити не лише звичний образ пророка, а й бунтаря, неформала своєї епохи і водночас — надзвичайного генія. Українського і сучасного, близького та зрозумілого кожному.

— Ми створюємо масштабний, відкритий для кожного, волонтерський проєкт,  щоб об’єднати українців навколо власної культури, навколо спадку Тараса Шевченка, який над усе любив свою землю і заклав основу відновлення української держави, — розповів режисер фестивалю Олександр ВИСОЦЬКИЙ.

— Із Музичної сцени лунатимуть виступи відомих українських гуртів: ТАРТАК, KARNA, ВІЙ, Go-A, САД та інші, — про найцікавіші акції, які готують для публіки організатори «Дню» розказала Катерина ЗАВАДА, керівник прес-служби «Ше.Fest’у»: На нашу Просвітницьку галявину завітають письменники та науковці, серед яких Василь Шкляр, Сашко Лірник, Олександр Ірванець, Микола Зубков, Ірина Савченко. Театральна сцена запропонує глядачам вистави «Сон. Комедія» творчої майстерні «Театр у кошику» (режисер Ірина Волицька, м. Львів) та «Гайдамаки» Миколаївського академічного художнього драматичного театру (режисер Євген Олійник, м. Миколаїв).

Також на учасників фестивалю чекають екскурсії, майстеркласи з хендмейду, нічна акустика, виставка народних майстрів та художників. На території «Ше.Fest» діятиме локація для дітей — Дитяча галявина. Кожен бажаючий зможе стати земляком Шевченка на два дні, оселившись у наметовому містечку поблизу Моринців.

Уже традиційно організатори готують кулінарний сюрприз для відвідувачів — казан улюбленої страви Тараса Шевченка — борщу з карасями, яким можна буде поласувати безплатно.

Нагадаємо «Ше.Fest» — щорічний мистецький фестиваль, що відбувається з 2014 року в селі Моринці Звенигородського району Черкаської області. Відбуваються на малій батьківщині Кобзаря та присвячений його пам’яті. Форум є благодійним, на ньому організатори збирають пожертви для українських бійців, що воюють проти російської збройної агресії на сході.

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»
Газета: 
Рубрика: