Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Повний архів Святослава Гординського вже в Україні!

Днями Національному музеєві ім. А. Шептицького передано ескізи, фото й листи митця
20 березня, 2013 - 11:16
С. ГОРДИНСЬКИЙ «ГУЦУЛИ» / ФОТО З САЙТА KOROLENKO.KHARKOV.COM

Сьогодні Святослав Ярославович відомий нам як поет, перекладач, літературознавець, художник та мистецтвознавець. Значний поступ у дослідженні спадщини митця відбувся після тісної співпраці із родиною художника. За заповітом творчий архів С. Гординського (1906—1993 рр.), і частково малярська творчість мали бути передані Україні.

Так, під час перебування 1991 року в Києві митець передав деякі свої малярські твори Національному музеєві, а фрагменти рукописної спадщини Богдана-Ігоря Антонича Львівській науковій бібліотеці ім. В. Стефаника НАН України. Маестро мріяв, щоб його архів та бібліотека стали набутком українського народу і зосереджувалися у Львові. Цей задум, згідно із заповітом видатного майстра культури, здійснювався в кілька етапів. 2005 року графічні малюнки через Романа Лубківського передала до Львова Ляриса Гординська (молодша донька). 2011 року в Українському музеї в Нью-Йорку, з нагоди 105-ї річниці від дня народження Святослава Гординського, відбулася ретроспективна виставка багатогранної творчості майстра. В контексті визначної події, доньки Лада й Лариса передали решту спадщини батька через Романа Лубківського і Христину Береговську. Частину творів львів’яни перевезли до Національного музею ім. А. Шептицького у Львові ще 2011 року.

Завдяки добрій волі доньок Горлинського, пані Лади та пані Ляриси, родини брата Володимира, Генконсульства України в Нью-Йорку та Департаменту зв’язків закордонного українства та культурно-гуманітарного співробітництва МЗС України — архів Святослава Гординського відтепер стане доступним для наукового вивчення.

Днями Роман Лубківський та Христина Береговська передали архів Національному музею ім. А. Шептицького. Це 25 пакунків, які містять ескізи до монументальних розписів та мозаїк, рисунки, листи, чернетки статей, окремі видання з власної бібліотеки, прозірки та фотографії, а також колекція медалей скульптора В. Масютина. Окрасою збірки є монументальний графічний портрет Митрополита Андрея Шептицького виконаний Олексою Новаківським.

Зараз можна стверджувати, що Україна отримала базовий матеріал для видання повної творчої спадщини митця. Актуальним і важливим є сьогодні довести значну роль Святослава Гординського, як інтерпретатора ідей і практик українського та світового мистецтва.

Христина БЕРЕГОВСЬКА, мистецтвознавець
Газета: 
Рубрика: