Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Сенсації з баула

19 жовтня, 2005 - 00:00
МАРЛЕН ДИТРІХ — ЗАГАДКОВИЙ «ЯНГОЛ» КІНО / ФОТО З АРХІВУ

У Німеччині виходить книга «Нічні думки» — збірка віршів і текстів з особистих щоденників знаменитої актриси Марлен Дітрих. Ці документи онук актриси Петер, син її дочки Марії Ріви, виявив кілька років тому в старому баулі, що належав його бабусі.

В інтерв’ю німецькому тижневику Bunte 81-річна Марія Ріва розповіла про невідомі риси особистості Марлен, найбільш обожнюваної діви, яку найбільш і ненавиділи німці за останні 100 років. Про це пише сайт Inopressa.ru. «Дітрих, — каже дочка актриси, називаючи свою матір за прізвищем, — була звичайною шизофренічкою, вона постійно грала якусь роль: Олена, Марлен, Лола, мама, але ніколи не була самою собою. У цьому сенсі вона була чудовою актрисою, тому що могла грати будь-які характери, перетворюватися на будь-яку людину».

За словами дочки, Марлен Дітрих ненавиділа секс. «Проте всі чоловіки, які були з нею, хотіли з нею одружитися. В її житті було багато кохання, але, коли я бачила, як вона розривала стосунки зі своїми шанувальниками простим клацанням пальців, мені ставало погано, я дуже їм співчувала», — говорить Марія Ріва.

Марлен любила критикувати інших, особливо своїх друзів: «Навіть Орсону Веллсу, одному зі своїх найближчих друзів, вона не переставала казати, що він дуже огрядний, що йому треба схуднути, тому він виглядає непрезентабельно. У ній була певна жорстокість».

Ріва розповіла і про взаємини між її батьками: «Такі жінки, як Марлен, завжди знаходять особливо вразливих чоловіків. Мій батько був прекрасним супроводжуючим, він завжди любив мою матір, і в цьому була його трагедія. Він ніяк не міг її залишити. Але ці стосунки виснажили його, передусім фізично... Я не любила Марлен, — призналася дочка актриси, — але я її поважала як актрису, тут вона була прекрасна, чарівна, і тому я оплакую її».

ДОВІДКА «Дня»

Легенда кінематографа, що визначила собою цілу добу, померла в Парижі 6 травня 1992 року у віці 90 років. Актриса зводила з розуму найгарніших і талановитих чоловіків століття: Хемінгуея, Ремарка, Рузвельта, Чапліна. Марія Магдалена фон Лош вирішила стати Марлен Дітрих в юному віці. Кінозіркою її зробив Джозеф фон Штернберг. Її кінематографічний успіх пішов на спад ще наприкінці тридцятих років, коли асоціація американських власників кінотеатрів внесла Марлен разом з багатьма іншими знаменитостями до списку зірок — згубниць касових зборів. Вона мало знімалася, але продовжувала бути знаменитістю, і в п’ятдесяті почала ставати міфом... 2022 року буде оприлюднено фрагменти документального фільму, знятого про Марлен Дітрих австрійським режисером і актором Максиміліаном Шеллом. Вважається, що ці записи допоможуть відповісти на запитання, які залишаються досі. Шелл знімав свою картину 1983 року в паризькій квартирі Дітрих. Їй тоді було 83 роки. Актриса навідріз відмовилася показуватися в кадрі, мотивувавши це тим, що її «зафотографували до смерті». Тому фільм про Дітрих складається із змонтованих кадрів кінохроніки, планів її квартири, рук актриси, що іноді потрапляють в поле зору камери, і її неповторного голосу.

Газета: 
Рубрика: