Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Серпень під супровід оркестрів

У Києві стартують «Літні музичні промені-2012»
8 серпня, 2012 - 00:00

Із 8 до 28 серпня в Національній філармонії України відбудеться третій фестиваль «Літні музичні промені» (оркестрова музика). Кияни та гості столиці уже скучили за високою музикою, і організатори форуму надають добру нагоду побувати на концертах у кращому за акустикою залі та послухати твори видатних композиторів у виконанні провідних оркестрів нашої країни.

Ідея створення фесту «Літні музичні промені» належить генеральному директорові філармонії Дмитру Остапенку. Літо — мертвий сезон: театри і концертні зали закрито, але в цей час у Київ приїжджає багато туристів, зокрема, організатори форуму вирішили порадувати всіх меломанів, аби вони в серпні змогли насолоджуватися високою музикою. Нагадаємо, 2010-го «Промені» відбулися вперше і їхню появу публіка сприйняла дуже прихильно. Нині фестиваль відбудеться уже втретє — це дванадцять концертів оркестрової музики.

Відкриють «Промені» музиканти Київського камерного оркестру (диригент Віталій Протасов) та солісти: Ксенія Мороз, Ірина Клімашевська, Віктор Іванов (скрипка), які підготували цікаву програму. У першому відділі прозвучить Концерт № 2 соль мінор «Літо» А. Вівальді для скрипки з оркестром (із циклу «Пори року») та Концерт ля мінор для двох скрипок і струнних із циклу «Гармонійне натхнення», а також Сонату до мажор для струнних Дж. Россіні, а в другому відділі слухачі почують знаменитий твір П. Чайковського «Спогад про Флоренцію».

У «Подорож до Реймса» запросить публіку Академічний симфонічний оркестр Національної філармонії України під орудою Миколи Дядюри (крім увертюри до опери Дж. Россіні, пролунає Четверта симфонія П. Чайковського), а разом із гітаристом Андрієм Остапенком музиканти виконають Концерт для гітари з оркестром «Аранхуес» Х. Родріго. Подарунком меломанам стануть виступи .Національного академічного духового оркестру України (диригент Олексій Рощак, а в останньому концерті фестивалю за диригентський пульт стане Олексій Баженов) і камерного ансамблю «Київські солісти». Також цього року свою виконавську майстерність продемонструють солісти: Тарас Яропуд, Ігор Рябінін, Наталія Булат, Каріна Лебедь, Олексій Колесник, Сергій Топоренко, Михайло Білич, Олександра Савченко, Анастасія Чоп (скрипка), Юрій Літун (гобой), Сергій Казаков, Ірина Козлова (віолончель), Катерина Дядюра (фортепіано).

У репертуарі домінує популярна класика, але будуть і джазові й сучасні популярні твори та мелодії з кінофільмів. До програм увійшли твори Дж. Россіні, Х. Родріго, П. Чайковського, А. Вівальді, Т. Альбіноні, Г. Ф. Генделя, Б. Бріттена, В. А. Моцарта, К. Дебюссі, Б. Бартока, І. Стравінського, Й. С. Баха, С. Прокоф’єва, Й. Брамса, А. П’яццолли, Дж. Гершвіна, Г. Міллера, Е. Л. Веббера та інших композиторів, а також пісні з репертуару Ф. Меркюрі, П. Моріа, The Beatles, ABBA.

Аліса АНТОНЕНКО
Газета: 
Рубрика: