Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Символи, навіяні дитинством

Унікальна техніка відомого українського художника-графіка Людмили Бруєвич полонила Європу
2 березня, 2012 - 00:00
«НІЧНИЙ ЗВІР» / ФОТО З ОСОБИСТОГО АРХІВУ ЛЮДМИЛИ БРУЄВИЧ

За свій багаторічний шлях Людмила Бруєвич створила авторську техніку, в якій основою є офорт, а на нього наноситься колір за допомогою акварелі. Сьогодні її твори добре відомі в Україні і за кордоном — у Великобританії, Іспанії, Італії, Греції, Франції, Німеччині, Японії, Австралії, Індії, відбуваються виставки і друкуються кольорові календарі з її офортами.

Кожен твір створюється художницею з використанням символічних кольорів: червоний як символ утвердження життя, зелений — колір мудрості й виваженості, охра — це земна твердінь, і ще зрідка золотий як символ світла. А навколо центральної композиції робляться каліграфічні написи. За словами Людмили Бруєвич, її офорти «навіяні дитячими спогадами про килимки над ліжечками, які прикрашали сільські хати». Загалом весь офорт нагадує традиційні килими, де головний персонаж зображувався в декоративній манері, в оточенні «рами» з рослинного чи геометричного орнаменту.

Проте художниця пішла далі й створила цілий світ, що поєднує Вічність і монументальність із витонченістю і декоративизмом. Її коти живуть у щасливому світі, де атмосфера сакральності аж ніяк не суперечить епікурійській радості життя. Розглядаючи «Котів», ми також наповнюємося цим почуттям щастя, мудрості й неквапливого споглядання. В іншому офорті містична жінка — «Ніч» тримає на руках кота, а в розкішній «Трапезі» ми бачимо найбільших котів — левів, які мирно розмістилися внизу як добродушні вартові благополуччя.

Коти-сфінкси сидять непорушно, спрямуваваши погляд у Вічність. Це Він і Вона, кожен прикрашений короною, що свідчить про царську гідність. За словами автора, коти «зосереджені на тому, щоб упіймати і втримати Рибу Щастя і Рибу Спокій. Ці млосні риби можуть будь-якої миті вислизнути з лап котів, і тоді порушиться їх едемське блаженство і створена ними гармонія буде втрачена назавжди.

Коти монументальні як скульптури, що з’єднують в одне ціле минуле, сьогодення і майбутнє. А якщо придивитися уважніше до деталей, глядачеві стає зрозуміло, що риби в лапах котів також мають чоловічу й жіночу стать. Фон офорту прикрашений симетрично розташованими подружжями маленьких рибок, а в центрі — пара голубів. У своїх дзьобиках вони тримають великі кетяги стиглого винограду, який з давніх-давен, ще з часів бога Діоніса, є символом достатку, процвітання і радості життя. «У світі Котів, — каже Людмила Бруєвич, — немає зайвої дріб’язковості, марних надій і порожніх слів, є лише відчуття щастя від простих речей, а вічно квітучий вазон як Древо життя стверджує, що все починається з кохання.»

— Справжній творець — це своєрідна антена, яка приймає енергію і читає інформацію з ефіру, вважає Бруєвич. — Він помічає те, що залишається непомітним в марнотному світі, прагнучи зберегти і законсервувати цю енергію у своїх творах.» Лауреат гран-прі Всеукраїнського триєнале графіки, володар срібної медалі за творчі досягнення Академії мистецтв України, Людмила Бруєвич залюбки створює свій власний райський світ і дарує його глядачам.

Олена ШАПІРО, мистецтвознавець
Газета: 
Рубрика: