Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Сьоме пришестя «ДоДжу»

У Донецьку та Києві відбувся Міжнародний джазовий фестиваль
18 травня, 2007 - 00:00
ФУРОР ПУБЛІКИ ВИКЛИКАЛИ ВОКАЛІСТИ ГРУПИ «COSMOS» (ЛАТВІЯ) / ВИСТУПАЄ БІГ-БЕНД ГЕОРГІЯ ГАРАНЯНА (РОСІЯ) КИЇВСЬКА ІМПРЕЗА ФЕСТИВАЛЮ ПОДАРУВАЛА СОЛЬНИЙ КОНЦЕРТ ВІДОМОГО УКРАЇНСЬКОГО А КАПЕЛЬНОГО КОЛЕКТИВУ «MAN SAUND»

Нині «ДоДж» залишається однією з найяскравіших подій в Україні. Навіть у контексті нечисленних джазових форумів «ДоДж» вигідно вирізняється солідним рівнем учасників, чіткою організацією, атмосферою справжнього свята. Тут, безумовно, варто віддати належне головним організаторам — концертному агентству ICMG та фундатору, президенту фесту Олександру Сєрому, за плечима яких, чимало найрізноманітніших успішних творчих проектів, серед яких «ДоДж».

РОЗМАХ ДОНЕЦЬКОГО «ФЕНІКСА»

Сім років тому донецька фестивальна традиція відродилася у вигляді «ДоДжу» й, можна сказати, започаткувала нові тенденції. Сьогодні тут знову можна почути найкращі вітчизняні сили, що представляють дуже різні напрямки сучасної імпровізаційної музики, й цікавих гостей з різних куточків світу. До того ж, це єдиний фестиваль в Україні, у рамках якого проходить Конкурс молодих виконавців, для професіоналів і досвідчених шанувальників, що з’їжджаються з різних міст країни, що є мало не найцікавішою частиною заходу. Щороку оргкомітет отримує безліч заявок на участь, однак претенденти проходять вельми жорсткий відбір, результатом чого є фінал у вигляді багатогодинного концерту яскравих, талановитих і професійних музикантів, вибрати з яких найкращого часом буває досить важко. Часто головним виграшем стає навіть не власне перемога в «ДоДж-junior», а можливість виступити на цій сцені, що саме собою вельми престижно й дає реальний шанс у розвитку подальшої кар’єри. До того ж фест певним чином підтримує своїх учасників і після проведення конкурсу: наприклад, на недавно відкритій власній студії «ДоДжу» записуються саме молоді таланти, «що стартували» раніше на «ДоДж-junior».

«Ноу-хау» донецького фестивалю — вже на четвертий рік існування він буквально «виплеснувся» за рамки міста, після чого вже регулярно радує своїми програмами й столичного слухача, проводячи частину концертів на київських сценах. Минулого року, посилений підтримкою нових партнерів — «Актив-Банку» і «Шустова», — «ДоДж» почав «розмножуватися діленням»: тепер існує ще й осіння сесія фестивалю, що представляє виступи світових зірок вищого ешелону на кшталт «Take 6» і «The Manhattan Transfer», що ввели джазфанів у стан трансу однією появою своїх афіш. До того ж фестиваль уже доріс до того, що може робити власні проекти, перший з яких і був представлений у рамках «ДоДж-2007».

Відкриття відбулося в Палаці молоді «Юність» виступом відомого а капельного секстету з Латвії «Cosmos». Майстерність і сценічна свобода цих талановитих хлопців вражає публіку. Щоправда, поцікавившись історією групи й дізнавшись, що шлях учасників «Cosmos» почався ще в хорі хлопчиків ризького Домського собору, починаєш розуміти, звідки тягнеться коріння їхнього високого професіоналізму та сценічної розкутості. Латиші чудово співають усі вокальні аранжування відомих поп- і рок-хітів, приджазовані варіанти народних пісень і григоріанські хорали. Перший їхній альбом став на батьківщині платиновим, а гастролі країнами Європи й США мають незмінний успіх. Виступ «Cosmos» на «ДоДж-2007» підняв емоційний градус фестивалю. Вельми логічним було поставити наступним номером програми джазовий оркестр, який своїм звучанням, потужним і святковим, втягував слухача у вихор заводних свінгових ритмів. Біг-бенд під управлінням Георгія Гараняна також досить молодий, але високопрофесійний колектив. Учасник, а пізніше і керівник найстарішого оркестру Росії — біг-бенду Олега Лундстрема Георгій Гаранян наприкінці минулого року зібрав оркестр з молодих музикантів, кожний з яких уже зараз претендує на звання майбутньої «зірки».

Другий фестивальний день розпочався з конкурсу — п’ятнадцять колективів, що вийшли у фінал «ДоДж-junior», представляли свою творчість перед привітною публікою і безпристрасним журі. Суддями виступали найавторитетніші джазові діячі Росії й України, зокрема й уже згаданий Георгій Гаранян і ведучі фестивальних концертів Олексій Коган і Володимир Фейертаг. Вибрати найкращого серед молодих, але вже вельми досвідчених і дійсно талановитих виконавців з України, Росії, Молдови, Придністров’я — завдання дійсно не з легких. Проте першими і в інструментальній, і у вокальній категоріях стали українці — київська група «Links» і співачка Поля Франс з Харкова. Вони ж узяли участь і в заключному вечорі донецького свята. Він виявився ще більш різноплановим, почавшись з сольного виступу російського балалаєчника Олексія Архиповського, якого змінили спочатку київський «Z-Band», а потім російсько-американське тріо Боулвар—Овруцький—Бутман, і закінчившись розкішним виступом легендарного вокаліста з США Кевіна Мехогані в супроводі польських музикантів під управлінням Петра Барона. М’який насичений вокал, неповторне внутрішнє почуття стилю та вражаюча фактура цього темношкірого виконавця влюбляють у себе практично миттєво, що сталося і з аудиторією «ДоДжу». Музикантів довго не хотіли відпускати зі сцени, намагаючись продовжити свято ще хоч на декілька хвилин. Однак, як і все добре, донецька частина фестивалю закінчилася, попереду було не менш яскраве шоу, що відбулося в столичному Центрі культури та мистецтв.

СПІВОЧІ «КОЛЕКЦІОНЕРИ»

Київська імпреза «ДоДжу-2007» складалася всього з одного концерту. Півторагодинний сольник відомого а капельного колективу «Man Sound», що презентував нову програму в незвичному як для шанувальників секстету, так і для самих музикантів, форматі. У «колекції пісень усіх часів і народів», за словами артистів, зібрані хіти, що відомі в усьому світі й чітко асоціюються з певним куточком земної кулі. В оригінальних аранжуваннях «Man Sound» звучали вокальні шедеври з Бразилії, Німеччини, Австралії, Франції, Ізраїлю, України й інших країн. До того ж шоу, спеціально поставлене президентом фестивалю Олександром Сєрим, не було схожим ні на один з попередніх концертів групи. Феєрія світла, оригінальний відеоряд, участь музикантів і навіть танцюристів додали дійству такої насиченості й динамічності, що півтори години пролетіли, мов одна мить. Артистам довелося заспівати три біси, на яких у емоційному піднесенні зал уже танцював, підспівував і скандував. Натхненні успіхом артисти зізналися, що співпраця з «ДоДжем» триватиме, й у їхніх планах створення «Колекції №2». Олександр Сєрий запевнив, що створення власних проектів, подібних до цього, стане ще одним етапом у розвитку фестивалю. Тож у майбутньому «ДоДж» обіцяє нові знахідки.

Аля ФІЛІППОВА, спеціально для «Дня». Фото Олександра ЛОБАНОВА
Газета: 
Рубрика: