Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Срібло» Романа Лопатинського

В Японії лауреатом Міжнародного конкурсу Хамамацу, який цього року зібрав рекордну кількість претендентів, став піаніст-киянин
10 грудня, 2015 - 10:08
ФОТО З FACEBOOK-СТОРІНКИ РОМАНА ЛОПАТИНСЬКОГО

Ця премія талановитого піаніста на одному з найпрестижнішіх і надзвичайно складних конкурсів молодих виконавців є ще одною великою перемогою українських музикантів на світовому мистецькому Олімпі. Адже серед конкурсантів у Токіо (Японія) Р. Лопатинський був єдиним представником України!

Цьогоріч  було подано 449 заявок (42 країни і 1 регіон) — це рекордна кількість заявок в історії конкурсу. Оргкомітет відібрав 87 претендентів (21 країна і 1 регіон), які і стали учасниками ІХ Міжнародного конкурсу Хамамацу.

Музиканти змагалися у чотирьох турах. У півфінал, де, крім сольної програми, було обов’язковим виконання квартету Моцарта, допустили 12 конкурсантів. Членами журі стали всесвітньо відомі музиканти: Марта Аргеріх, Анджей Ясинський, Сергій Бабаян, Павло Нерсесян, Ебі Акіко і Джей Готліб.

У фіналі (гра з оркестром) свою майстерність продемонстрували  шестеро претендентів. Роман Лопатинський — студент V курсу НМАУ ім. П. Чайковського, клас в. о. доцента Сергія Рябова та займається у майстер-курсі Академії (Італія), клас Бориса Петрушанського, у Японії став володарем другої премії цього престижного конкурсу.

До речі, цього року на 60-му Міжнародному конкурсі імені Ф. Бузоні в Італії Роман також став лауреатом. Лопатинський народився 29 червня 1993 р. в Києві. З раннього віку проявив хороші музичні здібності і з п’яти років почав навчання грі на фортепіано у КССМШ ім. Лисенка, клас Ірини Баринової. У 8 років отримав спеціальний приз на конкурсі «Срібній Дзвін» (Ужгород, 2001 рік).  Водночас почав займатися камерним ансамблем у класі Лариси Райко. За роки навчання  став призером і лауреатом багатьох камерних і сольних міжнародних та всеукраїнських  конкурсів, зокрема Конкурсу ім. В. Горовиця, молодих піаністів у Тбілісі та ін. Нині музикант  володіє великим репертуаром. Веде широку концертну діяльність в Україні та за кордоном. Перемога у Японії підтверджує великий талант піаніста. Ми пишаємося  Романом! Нагадаю, цьогоріч також єдиним представником нашої країни був Антоній Баришевський, який здобув Гран-прі і першу премію в Ізраїлі на Конкурсі ім. Артура Рубінштейна,  який теж вважається надскладним для піаністів. За право на концерти цього унікального молодого піаніста змагаються в багатьох країнах світу. Воістину підтверджуються слова відомого французького скрипаля і видатного режисера, автора багатьох документальних фільмів про музикантів Бруно Монсенжона, який сказав в одному з інтерв’ю: «Музичне майбутнє я пов’язую з Україною, в якій є винятково здібні молоді люди!»

Ми пишаємося, що ці фантастично обдаровані музиканти є вихованцями Національної музичної академії України імені П. Чайковського. І нині у нас багато таких винятково здібних молодих людей. Буквально щодня вони приносять своїй alma mater дипломи про звання лауреатів міжнародних конкурсів. Добре, що музичний всесвіт їх визнає, але чи цінують їхній талант у власній країні? 

Леся ОЛІЙНИК, проректор НМАУ
Газета: 
Рубрика: