Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Танець як розповідь про Україну

Проєкт “Говори тілом” має тисячі відеопереглядів у країнах Європи, Америки та Азії
17 листопада, 2022 - 16:35

Як повідомляє Український інститут, Youtube-канал «Let the body speak» був створений після 24 лютого, аби українські танцівники могли мовою тіла розповісти про війну всьому світу. Ідею реалізували в рамках проєкту «Говори тілом», який підтримали Британська рада та Український інститут у рамках Сезону культури Велика Британія/Україна. Відео українських танців будуть публікувати на каналі до кінця війни.

«Тіло людини є певним «архівом», у якому зберігаються враження про всі події, що відбуваються з нею протягом життя. Спираючись на цю науково підтверджену ідею, ми вирішили створити відеоархів робіт, де зібрані рухові практики, а також дискусії українських хореографів та танцівників під час війни» — пояснює Антон Овчінніков, автор ідеї проєкту.

Запуск YouTube-каналу «Let the body speak» відбувся першого серпня 2022 року. Ініціатори розмістили вже понад 70 відео з танцями, а також дискусіями та інтерв’ю з українськими танцівниками, хореографами та перформерами. Кожну роботу супроводжує опис українською, англійською, німецькою, французькою та польською мовами. Цікаво, що відео з танцями дивились майже 10 000 разів глядачі з різних континентів світу.

Проєкт «Говори тілом» увійшов до огляду українського сучасного танцю в New York Times. Крім того, його презентували в мережі CEC ArtsLink (США), Центрі Помпіду (Франція) та Міжнародній раді танцю UNESCO.

До участі у створенні архіву запрошується кожен український танцівник, незалежно від країни перебування. Подати заявку на участь можна на сайті Платформи сучасного танцю, яка є організатором проєкту:  https://danceplatform.org.ua/ .

Проєкт “Говори тілом” відбувається за участі центру розвитку танцю The Place (Велика Британія). Онлайн-лекції з композиції, відео та експериментального танцю, драматургії, проєктного менеджменту, пошуку резиденцій, технічні класи проходять під менторством британських та українських хореографів та продюсерів, і є безкоштовними для відвідування.

Фінансову та менторську підтримку на створення танцювальних вистав від центру The Place отримають двоє хореографів за результатами попереднього відбору командою проєкту. Презентація work-in-progress відбудеться у березні 2023 року. У перспективі ці вистави можуть отримати додаткове фінансування на повноцінний продакшн та показ в Європі.

Дізнатися про колег, що продовжують займатися танцем, надихнутися ідеями, отримати відгук на свою роботу, говорити про сучасний танець та українську культуру — це те, що учасники вважають цінним в проєкті. «Час прискорився, ніколи я не робив так багато, як зараз. Треба створювати за тих обставин які є, не чекати кращого часу, реагувати на імпульс» — ділиться перформер Данило Зєнкін.

«Let the Body speak» — це один з 15 мистецьких проєктів, що були підтримані Британською радою напередодні запланованого на травень 2022 Сезону культури Британія/України під назвою "Сценарії майбутнього". Мета усієї програми полягала у поглибленні зв’язків між митцями та мистецькими організаціями у Великій Британії та Україні та пошук відповідей на спільні виклики у майбутньому.  Війна кардинально змінила плани та життєві обставини українських митців, але незмінним залишилось їх прагнення до вираження своїх емоцій, почуттів, рефлексій через свої мистецькі практики. За допомогою колаборації між українською Платформою сучасного танцю та британською The Place українські танцівники мають нагоду cпробувати знайти орієнтири у невизначеності та, концентруючись на темі Сезону, уявити які вони — наші “Сценарії майбутнього”. — розповідає Анна Бубнова, менеджерка Сезону культури Велика Британія/Україна та керівниця мистецьких проєктів Британської Ради

Рубрика: