Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Тридцять миттєвостей Галини ГОРБАТЕНКО

14 квітня жіночий хор Київського інституту музики ім. Р. Глієра запрошує у Філармонію на ювілейний концерт
14 квітня, 2016 - 10:16
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

«Співає Хор Галини Горбатенко» — досить сказати цю фразу, і стане зрозуміло, про який саме колектив ідеться. Нагадаємо, жіночий хор Київського інституту музики ім. Рейнгольда Глієра був створений у середині 1980-х (тоді навчальний заклад мав назву Київського вищого музичного училища ім. Р. Глієра). 1985 р. до керівництва хору учнів диригентсько-хорового відділення училища запросили талановитого хормейстера Галину Горбатенко. Спочатку хор був мішаного типу, але кількість хлопців була мізерною — таким тоді був контингент студентів. Уже через рік колектив завоював призове місце серед хорів навчальних закладів України.

Потім хлопців залишилося дев’ять — і 57 дівчат, утримувати темброво-звуковий баланс стало неможливо, і Г. Горбатенко порушила питання про зміну формату колективу на суто жіночий. Так, 1986 р. з’явився цей непересічний хор.

Уже 1987 р. студентський колектив спромігся дати концерт на два відділення в Національній філармонії України і сформувався як повноцінна концертна одиниця. І відтоді він не сходить із хорового Олімпу нашої країни.

Наразі в хорі налічується близько тридцяти співачок. Але не слід забувати, що колектив представляє навчальний заклад, у якому неминуча щорічна ротація кадрів. Утім, за абсолютної залежності від навчального процесу хор уже впродовж тридцяти років незмінно утримує найвищу планку виконавсько-художнього рівня.

Він є лауреатом чотирнадцяти міжнародних хорових фестивалів, серед яких — форуми найвищої категорії хорового фестивального руху: Дебрецен (Угорщина), Марктобердорф, Вайнгайм, Аахен (Німеччина), Толоса (Іспанія), Москва (Росія), Везон ля Ромен, Тур (Франція) та ін. Колектив відвідав з гастролями чимало країн Європи (Польща, Іспанія, Португалія, Угорщина, Німеччина, Нідерланди, Ісландія, Франція, Болгарія, Естонія).

Керівнику-хормейстеру Галині Горбатенко доводиться докладати чималих зусиль, аби першокурсники, серед яких не проводиться жодного спеціального відбору, — залучаються всі, кого направляє до хору навчальна частина інституту, незалежно від голосових можливостей та рівня попередньої підготовки, — чимшвидше засвоїли доволі складний репертуар. Причому останнім часом, ніде правди діти, контингент абітурієнтів, на жаль, слабшає. А виконавська форма колективу при тому — лише покращується. Одним словом, бренд Галини Горбатенко! Мисткиня прагне познайомити своїх юних артистів, котрі насамперед є ще учнями, з творами різних стилів і жанрів: від доби Відродження до сучасності. Водночас її принципова позиція — популяризація насамперед української музики.

— За що люблю наших українських композиторів, особливо школи Бориса Лятошинського, що вони наздогнали, а за деякими параметрами й перегнали Європу, — каже Галина Луківна. — Чому про це ніхто не пише? У нас є також геніальний Левко Ревуцький. Завдяки їм ми отримали абсолютно нове інтонування, яке випередило сучасність років на 70.

До слова, здобувши 2014 року гран-прі в Толосі, що в Іспанії, ми мусили 2015-го їхати на вирішальний конкурс Європи. Бо система європейських елітних хорових конкурсів влаштована таким чином, що переможці п’яти основних змагань потім повинні брати участь у головному кубку континенту...

Із найдоброзичливіших міркувань пропонували співати побільше європейської сучасної музики замість національної. Я відповіла, що ніколи цього не робитиму, бо хочу, щоб наша музика звучала на повний голос.

Слід зазначити, що українські автори вважають за честь співпрацювати з Галиною Горбатенко та її хором. Багато хто пише твори, спеціально розраховані на цих виконавців, а серед них — такі майстри хорового жанру, як Леся Дичко, Віктор Степурко, Ганна Гаврилець, Юрій Іщенко, Олександр Яковчук, Ірина Алексійчук та інші. Траплялося, хормейстеру доводилося вносити й певні корективи у композиції, і автори завжди уважно дослухалися до її порад.

Нині жіночий хор Київського інституту музики ім. Р. Глієра відзначає 30-річний ювілей. І це свято не лише сьогоднішніх юних співачок та їхнього досвідченого керівника, а й усіх численних випускниць славетного навчального закладу, котрі за ці роки пройшли через хор і зараз успішно працюють на музичній ниві по всій Україні й навіть за кордоном. Це також велике свято для широкої музичної громадськості держави та світу.

Ювілейні урочистості колектив зустрічатиме на сцені Національної філармонії України, де відбудеться великий концерт. У ньому, крім теперішнього складу хору, візьмуть участь вихованці Г. Горбатенко різних років, а також ансамбль «Київські солісти» та інші музиканти. Звучатимуть зарубіжна класика, музика ХХ — ХХІ ст. і прем’єри сучасних українських композиторів.

Ольга ГОЛИНСЬКА, музикознавець
Газета: 
Рубрика: