Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У своїй хаті своя й правда...

В Одесі відбулася прем’єра документального фільму «Immigraniada»
23 вересня, 2015 - 16:04
ЗА СЛОВАМИ РЕЖИСЕРА, СТРІЧКУ «IMMIGRANIADA» СТВОРЕНО, ЩОБ ЗМУСИТИ УКРАЇНЦІВ ЗАМИСЛИТИСЯ НАД ТИМ, ЯКІ НАСЛІДКИ МАЄ ЖИТТЯ ЗА КОРДОНОМ / ФОТО З САЙТА I.YTIMG.COM

Стрічка розповідає про життя українців у європейських країнах. Герої картини — молоді люди, які з різних причин виїхали з України (деякі з них поїхали за якісною й безкоштовною освітою, хтось емігрував із батьками ще в дитинстві, а хтось шукає перспектив і вищого рівня життя).

Фільм зняли четверо чернівчан із незалежної кіностудії Boroda Cinema. Вони побували у Кракові, Мюнхені, Празі, Мілані та Парижі, де спілкувалися з українськими заробітчанами. За словами режисера стрічки Станіслава Пуздряка, знайти героїв картини було нескладно: «Ідея зняти документальний фільм на тему еміграції була логічною. На Західній Україні багато людей регулярно виїжджають на заробітки, багато моїх друзів і знайомих живе за «бугром», і це не може не хвилювати. Я не засуджую їхній вибір, але хочу, щоб більше людей любили свою країну і прагнули щось зробити заради неї. Я хочу звернути увагу на цю глобальну проблему в нашій державі своїм методом»...

Під час зйомок фільму не обійшлося без труднощів. «Ми довго не могли відкрити візу, а потім важко перетинали кордон. Коли зйомки дійшли до Парижа, мого партнера Віталія Скигара оштрафували за те, що він незаконно знімав квадрокоптером. Техніку конфіскували, і Віталій провів добу у місцевій тюрмі», — розповідає режисер.

Стрічка «Immigraniada» створена власним коштом авторів. Вперше фільм показали у Чернівцях. Потім були презентації у Варшаві та Нью-Йорку, а після Одеси картину побачать у Дубаї та Кракові. За словами Станіслава Пуздряка, організовувати покази за кордоном допомагають наші емігранти. Режисер також пообіцяв, що до кінця року фільм з’явиться у вільному доступі в Інтернеті.

Герої картини називають однакові проблеми: корупцію, нестабільність, відсутність перспектив в Україні. З теплом і сумом згадують дім, але повертатися на Батьківщину не планують. Проте «Immigraniada» показує й інших українців. Наприклад, фотографа, який міг залишитися в Італії разом із матір’ю, але повернувся додому й пішов у військо. Або підприємця, який відкрив у рідних Чернівцях магазин брендових українських речей. Ці люди впевнені: зміни в країні варто починати із самого себе.

«Immigraniada» викликала в одеситів чималий інтерес. Розпитували у Станіслава Пуздряка про те, яка з європейських країн сподобалася йому найбільше і чи не хотів би він залишитися за кордоном. Але у планах молодого режисера — творити в Україні й продовжувати знімати незалежні фільми. Так, у Boroda Cinema планують створити стрічку про українців у США, але поки що хлопцям відмовляють у візі.

Марія ГЕНИК, Одеса
Газета: 
Рубрика: