Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Українська романтика у Нью-Йорку

У США проходить виставка ексклюзивних коштовностей
20 червня, 2008 - 00:00
ОДИН ІЗ ЕКСПОНАТІВ — ПЕРСТЕНЬ «ОРХІДЕЯ» З ТРЕТЬОЇ СВІТОВОЇ КОЛЕКЦІЇ (ПІСЛЯ «ПАСХАЛЬНИХ ЯЄЦЬ» ФАБЕРЖЕ І «МАГІЧНОГО ГОДИННИКА» КАРТЬЄ) / ФОТО ВЛАДИСЛАВА ФІЛІНА

Ювелірний дім «Лобортас і Карпова» — творці стилю «романтичний авангард» уперше представили американцям свою нову колекцію. «Гравітація любові» об’єднала мистецтво ювелірної скульптури, класичних емалей по золоту і прикрас класу Luxe. Це сучасні предмети, віртуозно виконані за всіма канонами класичної ювелірної школи й створені в одному примірнику.

Володіння практично всіма ювелірними техніками та прийомами дозволяє українським майстрам створювати унікальні коштовності, кабінетну та столову скульптуру, прикраси зі старовинними емалями й коштовним колекційним камінням у 1000 каратів і більше. Кожний предмет, представлений на виставці The National Arts Club, має свою історію. Так, протягом десяти років створювалася колекція каблучок «Світ на долоні» (зараз їх 44), де кожну каблучку можна назвати «архітектурою в мініатюрі»; роботи «Пані метелиця» та «Цариця ночі» придбали нью-йоркські колекціонери; а 2006 року каблучка «Танець янгола» ввійшла у Книгу рекордів за кількістю діамантів (837) в одному персні. На виставці представлено десять експонатів із цієї колекції.

Для гостей виставки The National Arts Club, яка триває з 16 по 29 червня, представлені роботи різних напрямків: ювелірна скульптура «Гравітація любові» стала центральною в експозиції, коштовності під назвою «Мій дорогий Діор» ювеліри присвятили творчості знаного кутюр’є, а колекція прикрас з емалями «Твій райський сад» демонструє поєднання низки класичної техніки, що раніше не перетиналася в ювелірній творчості. Важливо зауважити, що діаманти й інше коштовне каміння так майстерно подані, що роблять прикраси витонченими й по-особливому сучасними. Як підкреслили організатори виставки, «продовжуючи потужну лінію українського авангарду ХХ сторіччя (Кандінський, Малевич, Архипенко, Радченко) українські художники представили новий напрям — «романтичний авангард» — як живу класику епохи».

Газета: 
Рубрика: