Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Українське село замовляє... орган

У Міжнародний день музики на Київщині відбудеться гранд-концерт
27 вересня, 2017 - 10:08
ОФІЦІЙНОЮ ДАТОЮ ЗАСНУВАННЯ СЕЛА ЯК АДМІНІСТРАТИВНОЇ ОДИНИЦІ «СЛОБОДА БОБРИЦЯ» ВВАЖАЮТЬ 1648 РІК

«Вперше в Україні орган зазвучить не у містах із мільйонним населенням, а в казковому селі Бобриця (Києво-Святошинського району), — таке повідомлення можна прочитати на facebook-сторінці Анастасії Алатарцевої. — Продовжуємо Bobritsa Music Weekend концертом органної музики у виконанні молодої, талановитої органістки, лауреата міжнародних конкурсів Олени Болюх. Єдиний в нашій країні церковний орган Johannus opus 35 із Нідерландів — зазвучить в будинку культури села Бобриця.

Твори Баха, Брамса, Барбера, Жігу, Сен-Санса повною мірою розкриють еволюцію цього цікавого, складного та містичного інструменту та продемонструють музичну естетику за більш ніж тисячолітню історію існування цього інструменту. Концерт відбудеться 1 жовтня в будинку культури села Бобриця».

Як розказала «Дню» А. Алатарцева, спонсором і меценатом цього заходу виступає місцевий бізнесмен Сергій Кононов, який вважає, що музика може подолати різні бар’єри і поняття «глибинка» або «периферія» зараз досить умовне. До речі, у с.Бобриця є два музеї!  Це садиба-галерея сучасного українського художника Володимира Слєпченка і  Музей етносу та історії с. Бобриця, який  був відкритий 2010 року.  Микола Ковальчук, нинішній завідувач музею,  дослідив історію родів рідного села, розпочинаючи з 1750 року. Створив родове дерево села, всіх його родів, починаючи з перших поселенців-козаків: Потапенків, Ігнатенків та Яковенків (з 1648 року), доби Великого Богдана. Робота ця триває і нині. Експозиція налічує 5500 світлин (!) з історії Бобриці, Білогородки, Забір’я, Жорнівки, Будаївки, Луки — історію цих сіл неможливо розірвати, настільки вони пов’язані віковими зв’язками розвитку родів. У експозиції музею 25 народних строїв Українського Подніпров’я, близько сотні вишиванок та рушників, предмети побуту, військові реліквії, відомості про тих, хто творив ратну славу рідного краю, розпочинаючи з давніх-давен.

Нагадаємо, концерти у цьому мальовничому місці відбуваються не вперше. Організатори залучають до виступів відомих виконавців,  проводяться конкурси (один із останніх — карикатур під назвою  «Бобри сміються»), кінні пробіги,  ярмарки фермерської продукції та інші цікаві заходи. А ще часто різні акції  відбуваються креативно, наприклад,  під акомпанемент... джазу або   Eclectic Sound Orchestra.  У п’ятницю місцевим жителям випаде нагода побачити і почути унікальне звучання пересувного органу Johannus opus 35, на якому виступить талановита органістка з Києва Олена Болюх.

Тетяна ПОЛІЩУК, «День». ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»
Газета: 
Рубрика: