Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Українські ударники — найкращі!

Троє молодих музикантів виграли чотири премії (!) на Конкурсі у Фермо (Італія)
21 жовтня, 2011 - 00:00

Нині улюбленцями української публіки є київські ансамблі «Парад віртуозів» (керівник Олександр Блінов) та Ars Nova під керівництвом Георгія Чернова. Обидва гурти існують не одне десятиліття, багато грають у нашій країні, періодично гастролюють за кордоном, виконують перекладення популярної класичної музики, нові твори українських і зарубіжних композиторів, джаз. У них працюють кращі музиканти академічної ударної школи.

...Ми познайомилися з родиною Ульянових 20 років тому. На той час 28-річний її глава — Дмитро — сім років працював у гурті ударних інструментів Національного симфонічного оркестру України, був регулятором — другою особою після концертмейстера групи. У нього підростали двоє синів: чотирирічний Стас і дворічний Женя. І ось минули роки. Хлопчики пішли стопами батька, закінчили Київську музичну школу ім. Лисенка по класу ударних інструментів (педагог Валерія Титаренко) і НМАУ ім. Чайковського. Обоє працюють зі студентських років: Стас — віднедавна поруч із батьком, у Національному симфонічному оркестрі України, а молодший Євген, який влітку закінчив академію (клас Олександра Блінова), — в Національному духовому оркестрі України.

Торік Женя брав участь у роботі оркестру, I’ Culture Youth Symphonic Orchestra при музичній академії ім. Станіслава Монюшка в Гданську. Разом із ним грали студенти-інструменталісти з Польщі, України та Білорусі. Цього ж сезону до них приєдналися молоді музиканти з Молдови, Азербайджану, Грузії, інших пострадянських республік. Колектив гастролює в Європі й наприкінці жовтня виступить у Києві. Навесні Ульянов-молодший завоював третю премію на конкурсі ударників у литовському місті Укмерге. А нещодавно він повернувся з Італії, де був нагороджений двома «золотими» дипломами IХ Міжнародного конкурсу молодих виконавців на ударних інструментах у Фермо. Його організатор — італійська асоціація ударників (Percussive Arts Society. — О.К.) на чолі з арт-директором Антоніо Сантанджело. Конкурс проходив у номінаціях: ударна установка, литаври, вібрафон, маримба та малий барабан. Представники України брали в ньому участь уперше.

Троє наших хлопців подолали три тури змагань і стали лауреатами чотирьох премій! Киянин Микола Томасишин, який грає в оркестрі Національної філармонії, здобув друге місце серед виконавців на ударній установці. Женя Ульянов виграв першу премію на вібрафоні — ударному інструменті, в якому джерелом звука є два ряди горизонтальних металевих пластин, прикріплених до рами за принципом чорних і білих клавіш фортепіано. На вібрафоні грають декількома паличками з м’якими набалдашниками, інструмент часто застосовують у джазі (Лайонел Гемптон, Гері Бертон). Ними віртуозно володіє киянин, учень Олександра Блінова, єдиний в Україні лауреат Grammy, вібрафоніст Андрій Пушкарьов, який одержав винагороду у складі знаменитого інтернаціонального камерного оркестру Kremerata Baltiсa під керівництвом Гідона Кремера.

Завершальним акордом конкурсу у Фермо виявилася перемога двох українців на маримбі — ударному інструменті, що складається із закріплених на рамі дерев’яних брусків, по яких ударяють стукалками. Останнього дня змагання Євген Ульянов знову став лауреатом першої премії уже в цій номінації, а Давид Давидян із Харкова здобув другу нагороду. І хоча грошових призів переможці не одержали, але сертифікати провідних фірм-виробників перкусійних інструментів Adams і Bergerault, вручені лауреатам, у професійному житті їм стануть у пригоді.

Ольга КІЗЛОВА
Газета: 
Рубрика: