Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Вамп чи янгол?

20 квітня, 2011 - 00:00
МАРЛЕН ДІТРІХ / ФОТО З CАЙТА LICHNOSTI.NET

Серед десятків міфів про жінок ХХ століття легенди про Марлен Дітріх найсуперечливіші. Вамп, янгол, чудова господиня, алкоголічка, ідеальна мати, бісексуалка, «свій хлопець», кулінарка, розпусниця, видатна актриса й цілковита бездарність — усе це правда, якщо вірити тим, хто оточував Велику Дітріх. Усе життя вона робила себе, залучаючи для створення власного іміджу першокласних профі, серед яких незмінно виявлялася найкомпетентнішою. Стиль Дітріх — це сама Марлен, недосяжна величина, що увійшла в життя століття й стала ідолом для мільйонів людей.

Андре Мальро казав, що зірка — це істота, що володіє необхідним мінімумом драматичного таланту, чиє обличчя виражає, символізує й втілює в собі певний масовий інстинкт. Марлен Дітріх — не актриса, вона швидше міфічна фігура! Ось і кіноакадеміки були невисокої думки про Дітріх як про актрису, й, знявшись у 52 фільмах, вона жодного разу не удостоїлася Оскара! У житті вона була дуже земною, інколи непристойною, з чудовим почуттям гумору, і всі її дуже любили. Після зйомок списки з дарунками для знімальної групи включали сотні прізвищ. У житті вона завжди поводилася й виглядала, як жива легенда, — у товаристві, на майданчику і навіть у власній ванні.

Вона зневажала біографів і сама творила свою легенду до останніх днів життя — в бік романтики, звісно. Актока роками удосконалювала сценарій власних похоронів зі смішними й зворушливими деталями: червону гвоздику тим, хто спав зі мною, білу, хто брехав про це, — дві армії імені однієї Марлен. Розподіляючи ролі колишніх і нових коханців, вона прогнозувала їхню поведінку, репліки й сварки біля труни... Що ж, німецькою Дітріх означає «чудово», і навіть смерть вона зуміла підпорядкувати собі. Їй і це вдалося. Записи її бесід з Максиміліаном Шеллом під забороною до 2022 року — можливо, тоді ми дізнаємося правду про Велику Дітріх?

Автор нової біографії Марлен Дітріх стверджує: голлівудська зірка мріяла повернутися до Німеччини й домогтися зустрічі наодинці з Адольфом Гітлером. Щоб убити фюрера.

«1937 року я вже була громадянкою США. Але ми давно знали про всі жахи, які коїли нацисти. І кінця цьому не було видно», — згадувала в одному з інтерв’ю німецька актриса, що стала голлівудською зіркою. На хвилі своєї слави вона виїхала за океан і повертатися до Німеччини відмовилася. Рейхсміністр пропаганди Йозеф Геббельс манив її грошима й славою, пропонуючи зніматися на державних кіностудіях Третього рейху. Проте Дітріх не схотіла — і її оголосили зрадницею.

У книжці «Марлен», написаній відомим біографом голлівудських зірок Шарлотою Чендлер, наводяться спогади Дугласа Фербенкса-молодшого. Син відомого актора Дугласа Фербенкса був тоді коханцем Марлен Дітріх, пише injpressa.ru. Йому й самому довелося потім битися з нацистами. «Золотий хлопчик» у роки Другої світової війни перетворився на безстрашного морського офіцера, який отримав не одну нагороду за доблесть.

Проте 1937 року війні ще можна було запобігти. Це й хотіла зробити Марлен Дітріх. Своїм планом вона поділилася з коханим. Зірка збиралася відповісти згодою на наполегливі прохання нацистів — повернутися до Німеччини на зйомки одного-єдиного фільму. Але з однією умовою: їй необхідно зустрітися з Адольфом Гітлером наодинці. Акторка знала: фюрер залишався її відданим шанувальником.

«Я заморочу Гітлеру голову — говоритиму, що безнадійно закохана в нього», — розповідала Дітріх Фербенксу. Вона ні на хвилину не сумнівалася, що фюрер піддасться її чарам і потрапить на гачок. Єдина проблема: Дітріх чудово розуміла, що перед зустріччю її обшукають. Вона була готова увійти до спальні Гітлера й голою, але треба було якось пронести знаряддя вбивства. Акторка зупинилася на суто жіночому варіанті — отруєній шпильці для волосся.

«До втілення задуму в життя справа так і не дійшла. Марлен не придумала, як закінчити почате. Але вона була безстрашною дівчиною. Я знаю, що вона поставила б своє життя на карту, якби в неї була хоч би примарна надія на успіх», — розповідав Фербенкс.

Газета: 
Рубрика: