Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Великий фантазер...

1 лютого у віці 63-х років обірвалось земне життя відомого українського режисера і продюсера Сергія Проскурні
2 лютого, 2021 - 19:59
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Про смерть Сергія Проскурні на своїй сторінці у Facebook написав актор Національного театру ім. І. Франка, екс-міністр культури Євген НИЩУК: «Це був не просто режисер, видатний культурний діяч, філософ. Я його називав наш Драматург, — написав Нищук. — Величезна втрата для мене, для усіх нас, пишу про тебе у минулому часі і не вірю. Розривається серце від болю».

Лідер гурту «Океан Ельзи» та політик Святослав ВАКАРЧУК у соцмережах зазначив, що Проскурня був одним з тих, хто «творив автентичну і разом з тим сучасну Україну».

«Сергій Проскурня пішов у інші світи. Ніжне серце, турботливе, живе, вигадливе, творче, закохане», — написала письменниця Лариса ДЕНИСЕНКО у facebook.

«Світла пам’ять... Так багато приємних спогадів... тепер лише спогадів... Відлітають журавлі у Вирій... Сумно...», — пише у соцмеражах актор Львівського театр ім. М. Заньковецької Роман БІЛЬ.

«Сергійку, любий... Мій театральний і таксячий друг... Років 35 життя, не менше... Тонкий, відданий, безмежно креативний... Як же так?», — з болем зазначає  театрознациця Анна ЛИПКІВСЬКА.

«Мабуть, вирішив поміняти точку споглядання. Власне, цього він і прагнув постійно — щоби була стереоскопія бачення, щоби не було статики у культурному космосі, — пише кінокритик Сергій ТРИМБАЧ, — Віднині душа його — на іншій орбіті. Сумніваюсь, що й там вона запрагне якогось спокою, статики. Поспішив, Сергію. Усе ж перепочинь. А там — у нову путь! Хоча — може передумаєш? Було би добре. Вічна подячна пам’ять тобі. Царствуй там... Усім спільним знайомим — уклін».

2 роки тому він говорив ось що:

«Культурний ландшафт — це ми. Ви знаєте, є така фраза: людина — це те, що вона їсть. В нашій ситуації людина — це те, який ландшафт вона бачить, який формує її свідомість. І перш за все, це культурний ландшафт, а не тільки краєвид за вікном. Людина — це те, що вона дозволяє собі бачити і на що вона заплющує очі».

Сергій Проскурня народився 28 листопада 1957 року у Львові.

Починав музичну освіту по класу скрипки у Львівській дитячій музичній школі № 2 (клас Льва Івановича Смірнова).

У 1969 сім’я переїхала до Черкас, де Сергій продовжив навчання у класі Анатолія Федоровича Сілкіна.

Закінчив 8 класів у Черкаській середній школі № 8.

1973 — вступив до Черкаського державного музичного училища імені С.Гулака-Артемовського, яке закінчив 1977 року по класу альта (клас Маргарити Коновалової).

Брав участь у створенні камерного оркестру під керівництвом Володимира Мусенка. Паралельно з навчанням музики, брав участь у всіх театральних гуртках та студіях Черкас, писав пісні та музику для вистав Черкаського обласного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка, але художня рада театру цю музику не прийняла. Створив радіостудію Черкаського музучилища, організовував театралізовані вечори та концерти. Закінчив Київський інститут театрального мистецтва ім. Івана Карпенка-Карого.

1976 — обрав своїм духовним вчителем режисера Анатолія Ефроса та відвідував його репетиції у Московському театрі на Малій Бронній. Робив спроби вступу на акторські відділення театральних інститутів Москви (в репертуарі — монолог Сальєрі з маленької трагедії Пушкіна «Моцарт і Сальєрі»)...

Саме Анатолій Ефрос став його «хрещеним батьком» у режисурі.

1983—1987 — брав участь у постановках вистав «Енеїда» (за Котляревським) та «Вибір» (за Бондарєвим) (постановник Сергій Данченко), «Герой Заходу» (за Сінгом) і «Сімейний детектив» (за Синельниковим; постановник Володимир Оглоблін) у Національному театрі ім. І. Франка.

З 1984 почав викладати майстерність актора та режисера на курсах Леоніда Артемовича Олійника та Сергія Володимировича Данченка.

1987 — спільно з Адою Роговцевою поставив дипломну виставу «Чайка» (за Чеховим), у якій в ролі Треплєва дебютує Остап Ступка.

Листопад 1990 — перша поїздка С. Проскурні  до Нью-Йорку та початок співпраці з «Яра» — мистецькою групою Вірляни Ткач, резидента Експериментального театрального клубу «Ля Мама». Початок творчих взаємин з «генієм американської культури», творцем оф-оф-Бродвею — Елен Стюарт.

28 листопада 1990 — відвідання опери «Саломея» Ріхарда Штрауса у Метрополітен-опера.

1991, 1992 — організував за принципом культурного обміну з Центром вивчення творчості Єжи Гротовського і театральних пошуків (Вроцлав, Польща) «Дні Леся Курбаса у Польщі» та «Дні Єжи Гротовського в Україні» (Київ, Львів, Харків).

Сергій Владиславович був співавтором низки значних мистецьких проектів, організовував та продюсував концерти, вистави, фестивалі, зокрема й першу «Червону руту». Поставив вистави «Крайслер Імперіал» у Львівській Опері під час фестивалю «Вивих», «Грандів мистецтва у Львівській опері» тощо.

З грудня 2007 року входив до команди міністра культури і туризму України Василя Вовкуна, згодом став радником міністра на громадських засадах, а з квітня 2008 очолював комісію Ради з питань захисту культурно-інформаційного простору.

Був художнім керівником Одеського театру опери та балету. Після цього (з 2009) очолював театр у Черкасах. У 2013—2014 роках втілив масштабний кінопроект «Наш Шевченко» (частину сюжетів знімав на Євромайдані). Розробив концепцію виставки «Шевченкоманія».

У 2014 р. з нагоди відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка вийшов фільм Сергія Проскурні «Тарас Шевченко. Ідентифікація». Був режисером ораторії «З нами Бог». Цей твір, присвячений Героям Небесної Сотні та військовим, що воюють на сході України, був поставлений на Софіївській площі до 23-ї річниці Незалежності України. Загалом режисерував святкові концерти до Дня незалежності України у 2008, а також у 2015—2018 роках. Проскурня є лауреатом премій Національної спілки театральних діячів України «Експеримент» (2001) та імені Сергія Данченка (2017).

«День» висловлює співчуття родині, друзям і колегам Сергія Владиславовича. Світла пам’ять!

Прощання з Людиною Театру, режисером, продюсером, музикантом - Сергієм Проскурнею відбудеться у четвер, 4 лютого в Києві:

10:30 – 12:30 - церемонія прощання, відспівування, молитовний чин у Свято-Михайлівський Золотоверхий чоловічий монастир (вул. Трьохсвятительська)

13:30 – 14:30 - чин похорону на Байковому кладовищі (вул. Байкова, 6)

На церемоніях прощання будуть дотримані всі карантинні норми. Прохання усіх дотримуватись дистанції, одягати захисну маску та використовувати дезінфектор.

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»
Газета: 
Рубрика: