Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Віч-на-віч

22 грудня, 2010 - 00:00

У Музеї східного мистецтва Стокгольма представлено унікальні експонати — «Китайська теракотова армія».

Пафосне речення «вперше в Європі» сьогодні наважишся виголосити далеко не щодня. Але до масштабної виставки, яка проходить зараз у Швеції, це словосполучення якраз доречне. Одна з прадавніх реліквій сходу, легендарна китайська теракотова армія, не виїжджала за межі батьківщини з часів свого відкриття (1974 р.) в мавзолеї першого імператора династії Цинь. До 60-річчя встановлення китайсько-шведських дипломатичних відносин статуї воїнів прибули до стокгольмського Музею східного мистецтва.

Аби прийняти унікальні експонати, шведи шукали спеціальний виставковий простір, максимально наближений до «природних» умов, в яких армія зберігається в Китаї. Зупинилися на підземних тунелях під будівлею Музею східного мистецтва в самому центрі Стокгольма на острові Шеппсхольмен (напроти Королівського палацу). Ці печери теж вперше відкриваються для відвідувачів, оскільки багато років були засекречені — аж до 60-х років тут розташовувалася частина головної бази шведського флоту.

Звичайно ж, не всіх «солдатів» із понад 8-тисячної теракотової армії було доставлено до Швеції. На нинішній виставці представлено 320 експонатів із 11 музеїв і п’яти поховань у провінції Сіань та її околицях, включаючи гробницю першого імператора династії Кін Ші Хуанг. Експозиція охоплює історичний період з 221 р. до н.е. до 220 р. н.е. Тобто часи виникнення та розквіту Римської імперії. У цей історичний період Китай об’єднується, і закладається основа Серединної Держави — імперії, яка існувала до сучасності.

В експозиції, яка приїхала до Європи, демонструється трохи більше десятка «великих» — у людський зріст — воїнів різного рангу — від генерала до простого піхотинця. Представлено відому двадцятку голих статуй — загадку створення яких досі не розгадано вченими. Розмір цих фігурок — близько 50 см, так само невисокі останні скульптури вершників. В експозиції представлено й більш світські компози-ції — хтось із урядовців, дівчина-прислуга у простому вбранні, домашні тварини, предмети побуту, ювелірні прикраси, декоративні статуетки з різнокольорового каміння. В окремій залі демонструється зброя, різновиди луків, клинків і кольчуг, викопаних у Китаї. Не менш цікаві прикраси на будівельних плитках і цеглі з кольорової глини з пористою будовою, що якраз і іменується теракотою.

Стокгольмська виставка охоплює різноманітні аспекти легендарного поховання. Адже лише у шведському Музеї східного мистецтва у вас є унікальна можливість поглянути в обличчя кожному воїнові, детально роздивитися його, порівняти його зріст зі своїм (вони дійсно були дещо нижчими!). Тут можна побачити шикарну колісницю, запряжену четвіркою коней, а головне — здивуватися реалістичній майстерності творців теракотової армії: кожен воїн тут своєрідний, видно пластичність ліній одягу і вишуканих поз цих стародавніх артефактів...

У зв’язку з величезним інтересом туристів із різних країн світу роботу виставки продовжено до 20 лютого. Отже, якщо ви збираєтеся поїхати до Стокгольма, то ще встигнете оглянути унікальні реліквії в Музеї східного мистецтва.

Віктор СОБІЯНСЬКИЙ, Київ — Стокгольм
Газета: 
Рубрика: