Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Вихованці грають, школи змагаються

3 листопада, 2004 - 00:00
ГОРОВИЦЬКИЙ КОНКУРС ЗАВЖДИ ПРИВЕРТАЄ УВАГУ МЕЛОМАНІВ / ФОТО З АРХIВУ «Дня»

З 3 по 8 листопада у Києві пройде VI Міжнародний конкурс молодих піаністів пам’яті Володимира Горовиця у групі «Горовиць-дебют»

Він відкриється в Національній філармонії концертом представників суддівської бригади: Валерія Козлова (Україна), Олександра Стадлера (Росія), Ігоря Оловнiкова (Білорусь) і талановитих дітей Києва. А потім чотири дні в залі Будинку вчених проходитимуть прослуховування конкурсантів. У цьому році заявки прислали 61 юний піаніст (у конкурсі змагаються діти до 14 років), які приїдуть з Мексики, Китаю, США та різних регіонів України. За словами голови журі, професора Національної музичної академії України Валерія Козлова, головним завданням «Горовиць-дебюту» є не тільки познайомити меломанів з юними талантами, а й допомогти талановитим дітям якомога раніше творче реалізувати свої здібності.

Цей конкурс не тільки визначає найкращих музикантів, тут триває й негласне змагання між різними фортепіанними школами. У педагогів є можливість представити своїх вихованців, проаналізувати нові тенденції навчання музики, поспілкуватися з колегами з інших країн, проаналізувати виступи.

Традиційно змагання проходять у чотирьох номінаціях. У «А — Elementary» діти виконують програму на власний вибір. У номінації «B — Elementary» учасники грають відібрану ними програму плюс виконують етюд. У змаганні з категорії «C —Advanced» — обов’язкова умова конкурсу передбачає виконання сонати (I або II-III ч.) чи варіації, а також віртуозного твору. Найскладніший екзамен чекає піаністів у номінації «D — Advanced». У ній спробують свої сили та продемонструють свою майстерність 16 музикантів. Діти повинні виконати частину концерту для фортепіано з оркестром (у супроводі другого фортепіано). Заявлено концерти композиторів різних епох — від Баха до Хачатуряна й Гершвіна. А у фіналі, на сцені Колонного залу ім. Лисенка, переможці виступлять разом із музикантами Симфонічного оркестру філармонії під управлінням Миколи Дядюри.

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»
Газета: 
Рубрика: