Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Вулицею» Пуччіні

Із 30 вересня до 11 жовтня в Харківському театрі опери та балету ім. М.Лисенка втретє відбуватиметься фестиваль «Схід Opera»
27 вересня, 2017 - 10:13
ОПЕРУ ДЖ. ПУЧЧІНІ «БОГЕМА» ПОСТАВЛЕНО ЗА РОМАНОМ АНРІ МЮРЖЕ / ФОТО АВТОРА

Майже протягом двох тижнів харків’яни та гості міста матимуть змогу зануритися в особливу атмосферу високого мистецтва і побачити кращі оперні та балетні постановки останніх років, ознайомитись з доробком наших колег із різних театрів України та зустрітися з улюбленими виконавцями.

Як зауважив генеральний директор-художній керівник театру  Олег Оріщенко, напередодні відкриття «Схід Opera» на  сцені Харківської опери традиційно відбудеться відкриття Міжнародного музичного фестивалю «Харківські асамблеї», який цього року присвячений 100-річчю заснування Харківського національного університету мистецтв ім. І.Котляревського. Його заходи триватимуть паралельно з нашим творчим форумом і засвідчать спорідненість традицій харківської виконавської школи і сценічних досягнень харківського оперного.

Гарною післямовою форуму стане балет-гала — унікальний у своєму жанрі проект. Він  об’єднує в один вечір та на одній сцені кращі хореографічні номери, що демонструють досконале  взаємопроникнення музики, танцю і пластики. Концерт відтворює багатогранність хореографічних стилів та напрямків. Він являє собою своєрідну подорож-екскурсію кращими зразками світового балету. Глядач побачить  різні за характером, стилістикою і образністю номери, що втілюються як за допомогою класичної хореографії, так і засобами сучасного танцю.

А  головним оперним героєм «Схід Opera» стане  музика легендарного Джакомо Пуччіні. І це не пов’язано з жодним його ювілеєм або календарною подією. Дивна річ: великий італієць не вельми часто писав опери про своїх сучасників та земляків, а обирав віддалені країни екзотичних героїв. Проте вірогідність та сила їхніх почуттів, висловлена у пристрасних, піднесених аріях, продовжує хвилювати глядачів у всьому світі. Нагадаю,  Пуччіні пішов із життя 1924 року, коли вже не в дивину були модерні технічні новації, автівки (композитор був пристрасним автолюбителем), тож  цивілізація активно наступала навіть на його улюблену домівку біля озера Масачуколі, що  примусило композитора змінити місце проживання. Проте Будинок-музей Пуччіні у Торе дель Лаго зберігся, і сьогодні він залишається місцем паломництва для меломанів, котрі купили квитки у розташований поряд фестивальний театр. Протягом літа тут вирує творче життя. А глядачі мають можливість прогулятись вулицями Чіо-Чіо-Сан, Флорії Тоски, Манон Леско та іншими, що уславлюють імена героїв великого композитора, поласувати у кав’ярні «Ліу» або скуштувати піцу в остерії «Пінг, Панг, Понг» (герої опери «Турандот»). Щось подібне запропонують і харківським глядачам, які завітають на фестивальні вистави за творами Пуччіні. Кожен обере свою «вулицю» у світ оперного мистецтва і, звичайно, не буде розчарований. До участі в ньому, подібно до фестивалю у  Торе дель Лаго,  запрошені гості — провідні солісти національної та одеської опер, а також відомий диригент, художній керівник Одеського філармонічного оркестру Хобарт Ерл. Це одна з переваг створення Асоціації оперних театрів України, яка вже у недалекому майбутньому допоможе кожному з колективів цього жанру «на інших подивитись та себе показати».

Олександр ЧЕПАЛОВ
Газета: 
Рубрика: