Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Українське суспільство потребує осмислення власної правдивої історії»

27 грудня, 2019 - 12:54

Дорогі друзі, ви знаєте, як ми цінуємо ваші думки і наше спілкування. За доброю традицією ми вкотре звернулися до вас — своїх авторів, постійних читачів, партнерів та експертів з проханням відповісти на запитання новорічної анкети «Дня». Ваші чесні відповіді завжди слугували для нас гарним виміром «температури» в Україні та світі за минулий рік і внеском в осмислення головних подій, процесів, людей. А ще завжди цікаво читати — що надихає вас і які ви маєте очікування від майбутнього. Отже, пропонуємо вашій увазі відповіді на запитання нашої новорічної анкети. Нам важливо знати і вашу думку. Приєднуйтеся!

Бажаємо вам радісних новорічних свят і щасливого 2020 року!

1. Які події року, що минає, на вашу думку, змінили світ та Україну?

2. Яка подія в житті країни стала найважливішою особисто для вас?

3. Кого ви вважаєте героєм та антигероєм року?

4. Три речі, які додають вам сил і сповнюють оптимізму?

5. Автори, статті, проєкти газети «День», які зацікавили вас найбільше 2019 року?


Микола ЛИСОГОР, журналіст інтернет-видання «Полтавщина»

1. Сказати, що якісь події за останній рік змінили світ?.. Ми всі перебуваємо в бурхливому потоці інформації й часто не можемо згадати, які новини читали у Facebook кілька хвилин тому. А ось тренди й тенденції 2019 року назвати можу.

Насамперед це екотренд, що передбачає боротьбу частини населення за планету Земля. Про це говорять у новинах, постами про жахливий стан довкілля заповнені стрічки в соцмережах. У морі пластикових відходів гинуть тварини... Ім’я 16-річної школярки зі Швеції Ґрети Тунберґ, яка виступила на саміті ООН, стало символом протесту стосовно зміни клімату.

Ще один тренд — електроавтомобілі. Tesla Ілона Маска стала за популярністю в один ряд із гігантами автопрому Volkswagen, Mercedes, BMW, Toyota. 2019 року авто з електродвигуном стало звичайним на вулицях Полтави.

Тенденцією 2019 року є розвиток штучного інтелекту. Дедалі більше сервісів використовує AI-технології, а соціальні мережі заповнюють наше життя.

В Україні можна виділити зростання прагнення звичайних людей до мандрівок. Подорожувати Європою стало легше, вигідніше і доступніше. Цілий тиждень працюєш, а на вихідні летиш у якусь країну Європи. Квиток на літак до Кракова коштує майже стільки ж, як і квиток «Інтерсіті» з Полтави до Києва.

2. Я вважаю, що найважливішими подіями для України стали президентські й парламентські вибори. Хтось розчарувався і думає, що це кінець, у когось великі сподівання. Я не знаю, чим це закінчиться, але вибори-2019 визначили курс країни на наступні п’ять років.

У спортивному житті виділився Олександр Усик. Він змінив вагову категорію — перейшов у важку вагу і впевнено виграв перший бій. Другий поєдинок, напевно, буде з британцем Дереком Чісорою. Третій може стати титульним. Українські імена не покидають Олімп боксу.

3. Назвати конкретних людей якось важко: не було, на мою думку, у 2019 році яскравого політика, спортсмена, артиста, науковця тощо, який впливав би на думки людей.

Герої — це військові, які на сході захищають нашу країну; лікарі, що рятують людей; батьки, що виховують дітей. Героєм може стати кожен, якщо матиме бажання і готовність докладати зусиль для здійснення своєї мрії.

4. Відповідь проста — відпочинок. Хоча відпочивати не так і просто: треба навчитися максимально ефективно використовувати свій вільний час. Не лише лежати на дивані, а чогось вчитися, гуляти з друзями.

Друга річ — це віра у власні сили.

І, звичайно, додають оптимізму та надихають люди, що крокують поруч. З ними ти відпочиваєш, вони допомагають тобі, а ти їм. Зрештою, люди — це головне.

5. Читаю газету «День» ще зі студентських років. Як історик за фахом, ще тоді полюбив історичні колонки про події та людей, про яких знайти незаангажовану інформацію в інших джерелах було проблематично.

Цікавим є проєкт «Україна Incognita». Вважаю, що він створений на роки, адже українське суспільство потребує осмислення власної правдивої історії, вільної від ідеологічних спотворень.

Не менш важливим став уже традиційний фотоконкурс. Мені як людині, яка любить фотографувати все на світі, цікаво дізнатися, як інші автори побачили цей рік крізь призму фотоапарата. Досі картаю себе за те, що вчергове проґавив дедлайни і не відправив світлини. Планую наступного року спробувати свої сили в конкурсі. І не заради боротьби за призи, а щоб стати частиною фотоісторії разом з іншими фотохудожниками України.

Газета: