Найперше — це, звісно, професійне свято японських виноробів. Саме для цього його і було засновано 1978 року Центральними зборами профспілок виноробів Японії. Дата не випадкова, адже саме на початку жовтня достигає новий урожай рису і починається новий «виноробний» рік. Процес виготовлення саке дуже складний та повільний, навіть за автоматизованого виробництва. Важливим компонентом є рис, який особливим способом ферментується за допомогою дріжджів та «кодзі» — спеціальних мікроорганізмів. Але найважливіший компонент — вода. Традиційно уважні до деталей японці вважають її головним фактором для отримання якісного напою.
Майже у всіх регіонах Японії існує свій «фірмовий» сорт саке. Тож привід для свята є в кожного мешканця. Але відзначення «алкогольного» свята в Японії — це геть не звичні нам веселі посиденьки чи гуляння. День саке — це день умілого та помірного вживання алкоголю. П’ють його зі спеціальних мініатюрних стаканчиків — «тьоко», вигукуючи перед першим ковтком: «Кампа-а-ай!» — що можна перекласти як «пий до дна».