Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

103 тисячі євро – за 2 кілограми білого трюфеля

В італійській Альбі відбувся 21-й всесвітній аукціон
19 листопада, 2021 - 09:17

Італійський трюфель вагою приблизно 2 кілограми пропонували за 103 000 євро (117 795,64 долара США) на двадцять першому всесвітньому публічному аукціоні білого трюфеля в Альбі, місті в північній Італії в районі П’ємонту, повідомляє worldnewzinfo.com.

Дорогі гриби, які цінуються в кулінарних колах за багатий, земляний аромат і стиль, тепер належать шеф-кухарю Умберто Бомбані, який заснував ресторан Otto e Mezzo з 81/2 зірок Мішлена в Гонконзі. Торги відбулися в замку Грінцане Кавур, тоді як пропозиції були прийняті одночасно в Гонконзі, Дубаї, Сінгапурі та Москві, повідомляє In-Cyprus.

Білі трюфелі, також звані білим золотом, належать до найцінніших продуктів на землі через їхню надмірну рідкісність і те, що, на відміну від їхніх чорних побратимів, їх надзвичайно важко культивувати. Утім, французькі вчені, очевидно, досягають прогресу в цьому, ідеться в повідомленні nypost.com.

Оскільки гриб спонтанно росте під землею, для пошуку підземного делікатесу потрібна допомога спеціально навченого собаки, який нюхає трюфелі. Видання нагадує, що така астрономічна сума за гриби пропонувалася на аукціоні не вперше. На публічному розпродажі Alba Truffle у 2017 році тріо білих трюфелів загальною вагою 1,9 фунта було продано за 85 600 доларів. Цьогорічний злет цін, який досягає історичних максимумів: від 4500 до 5000 доларів за фунт грибів — фахівці пов’язують із невеликим урожаєм, викликаним спекотним сухим літом на півночі Італії, а також тим, що постачальники з причин, пов’язаних із пандемією COVID-19, вдвічі підвищили ціни на доставку.

На фото: Набір білих трюфелів Альба вагою 850 грамів на міжнародному аукціоні трюфелів у замку Грінцане Кавур поблизу Альби, Італія, 14 листопада 2021 року. Фото Рейтер

Газета: 
Рубрика: