Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

13 березня – Національний день тайського слона

13 березня, 2020 - 12:26

Більшість жителів Таїланду впевнені, що форма їхньої країни нагадує голову слона. Не дивно, адже для Таїланду слон — багатовіковий символ божества, а з 1963 року білий слон офіційно став Національним державним символом.

Протягом багатовікової історії країни слони були незамінними і у війнах, і у сільськогосподарських роботах, і завжди до цих велетнів люди ставилися з пошаною та благоговінням. Найціннішими вважаються білі слони, і щойно подібний екземпляр знаходиться, — він стає власністю королівської династії.

Тож закономірно, що така важлива та символічна тварина отримала власний день у тайському календарі — 13 березня.

У цей день поблизу Бангкока відбувається свято, на яке може завітати кожен охочий, щоби вшанувати цих велетенських, але ніжних тварин. На спеціальному майданчику можна побачити безліч «винуватців свята» — від двомісячних слоненят до поважних старців. Усі вони прикрашені з великою фантазією та любов’ю — строкаті попони, квіти, прикраси на голові, ногах та навіть бивнях. Для слонів заготовано спеціальне частування у надзвичайній кількості: тут і тонни свіжих фруктів, і гори овочів. Але головним смаколиком вважаються крижані брили з замороженими у них ананасами, персиками тощо.

Анна ГАВРИЛЮК, малюнок автора
Газета: 
Рубрика: