Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Абсолютне мистецьке кіно

На «1+1» — телепрем’єра дебютного фільму Ігоря Подольчака «Меніни»
8 квітня, 2016 - 14:20
ФОТО НАДАНО ПРОГРАМОЮ «АРГУМЕНТ-КІНО»

Уночі з 10 на 11ківтня о 00.20 у програмі «Аргумент-Кіно» на телеканалі «1+1» дивіться ігровий повнометражний фільм українського режисера Ігоря Подольчака «Меніни» (2008) та розмову в студії з виконавцем одразу трьох ролей у стрічці — Миколою Вереснем. Також у програмі — кінотеатральні прем’єри та кінокалендар тижня.

«Меніни»/LasMeninas — дебютний повнометражний ігровий фільм художника, одного з найвишуканіших українських графіків, кінорежисера Ігоря Подольчака. Правдиве арт-кіно у своєму оригінальному викладенні. Сюжет розгортає історію про сім’ю з чотирьох осіб — батька, матір, дочку та сина, які мешкають у приміському будинку, що є лабіринтом із кімнат і дзеркальних відображень. Цей замкнений простір вкрай заплутаний — навіть час тут нелінійний. Переплітається теперішнє і майбутнє — немає різниці між напрямками «вперед» і «назад», як немає різниці між неясними спогадами та фактичними подіями.

Ігор Подольчак пропонує дзеркальну драматургію, що ладна стерти межі поміж рефлексією персонажів та глядачів. У цьому, власне, і криється зв’язок фільму з однойменною картиною Дієго Веласкеса LasMeninas.

«Меніни» — перший український фільм, показаний у конкурсній програмі впливового Роттердамського МКФ, що є меккою мистецького та експериментального кіно. Загалом стрічка взяла участь у 27 міжнародних кінофорумах та — за фаховим опитуванням — увійшла до двадцятки найкращих кінокартин перших 20 років української незалежності.

Володимир ВОЙТЕНКО
Газета: 
Рубрика: