Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Анатолій БОРСЮК: «Відповідати за результат разом із «зіркою» не збираюся»

8 лютого, 2008 - 00:00
АНАТОЛІЙ БОРСЮК

Ми можемо відмовитися від багатьох задоволень у житті, але ось відмовитися від їжі — місія майже нездійсненна. Не беручи до уваги окремих унікумів, які харчуються сонячною енергією, всі ми в якийсь момент дня виразно відчуваємо, що немає в житті щастя без тарілки чогось, що смачно духмяніє та подразнює всі смакові рецептори. На каналі «1+1» апогей цієї години «Х» настає кожної суботи — коли в оточенні виделочок, ложечок, каструльок і сковорідок у ефірі з’являється ведучий «Смачної країни» Анатолій Борсюк. Із 2 лютого його кулінарна програма повністю змінила свій курс і перекинулася на зірок: проект видозмінився, і тепер у павільйоні-ресторані готують не професіонали, а аматори. Проте, однак, — наші вітчизняні зірки. Подивимося, хто на що здатен...

— Анатолію Давидовичу, чому в програмі сталася така кардинальна зміна формату?

— Закінчився перший сезон «Смачної країни». Природно, ми захотіли щось змінити, враховуючи досвід першого сезону. Тим більше, що ми, як варіант, вирішили відійти від конкурсу професіоналів, і вирішили провести конкурс серед кухарів-любителів.

— Саме любителів або зірок?

— Любителів. Маю на увазі наших телеглядачів, кожний з яких у житті коли- небудь щось готував і має свої особисті рецепти. Вони надсилають свої рецепти на програму. Журі визначає кращий рецепт тижня і знімальна група їде до його автора, щоб подивитися на нього, поговорити з ним. Автор і обирає, кому з наших улюблених українських зірок він може довірити реалізувати цей рецепт перед членами вельмишановного журі. І ця зірка, отримавши в руки рецепт, фартух, ножик, обробну дошку, плиту та мене, намагатиметься реалізувати цей домашній рецепт.

— Програма стає ближче до народу?

— Вона ближча до шлунка. Оскільки шлунок наш звик уже до своєї їжі й омарів не перетравлює так, як потрібно. А журі оцінює сам рецепт. Наші судді досить професійні, щоб за рецептом визначити позитивні та негативні якості страви, яку можна приготувати. Як професійний режисер, який, прочитавши сценарій, може вже передбачити, який вийде фільм. Йому не потрібно знімати фільм, щоб дізнатися, чи гарний був сценарій. Так і з цими рецептами. Вони оцінять рецепт і оцінять майстерність, якщо вона буде, зірки. І якість приготованого ним продукту. Так що, якщо раніше у нас був один професійний кухар, то тепер у нас буде кулінарний дует автора та зірки. Тепер вони обидва відповідають за вихід у наступний тур нашого конкурсу. Природно, результат цієї дуелі залежить від оцінок журі та кількості смс, відправлених на підтримку тієї чи іншої кулінарної пари. У кінці сезону ми визначимо кращу. Звичайно ж, ми запросимо автора рецепта сюди, познайомимо його із зіркою. І вони вже будуть там наживо змагатися за звання переможця другого відкритого всеукраїнського телевізійного конкурсу кухарів «Смачна країна». Але всі рецепти, які братимуть участь у конкурсі, їхні автори, будуть відзначені подарунками від генерального спонсора — Торговельної марки «Верес». І вони всі увійдуть до книги рецептів, яка вийде в продаж відразу після закінчення фіналу другого сезону, другого всеукраїнського конкурсу.

— Вам як ведучому комфортніше в оновленому форматі?

— Мені дуже зручно. Мене буде більше у кадрі. Якщо раніше професійний кухар пояснював, що він робить, то тепер буде більше спілкування. Програма стане більш ранковою, більш суботньою. Більш розважальною. Розмовного жанру. Увага приділятиметься не стільки самій кухні, скільки створенню гарного настрою. Плюс — хороша кухня. Українські рецепти. Справжні.

— Ви будете на підхваті?

— Якщо треба буде, допоможу. Але робити за зірку нічого не буду. Якщо треба буде там цибульку порізати або яйця почистити, то, звичайно, я буду поруч, і дощечка в мене буде, і я із задоволенням допоможу своїми руками. Але відповідати за результат разом із зіркою не збираюся.

— Зірці не обов’язково потрібно вміти готувати?

— Більше скажу, що зірка майже ніколи нічого не вміє. Але рецепти, оскільки вони домашні, частіше за все, не дуже складні у приготуванні. Навряд чи в нас зазвичай є умови та можливості приготувати яку-небудь екзотичну страву з омарів, пармезану та корнішонів.

— «Смачна країна» якось вплинула на ваші кулінарні вподобання?

— Не на самі вподобання. Я подивився, що таке правильно приготована їжа, що таке їжа красива, а не їжа для насичення. Оскільки я не готую та не вмію цього робити, мені подобається сам процес — як вони це роблять. Дуже люблю дивитися, як усе готується. Програма дуже проста за формою. Кожний може собі сам додумати філософію їжі. Окрема історія — як це їсти, з ким і коли. Це потрібно або збільшувати формат або робити додаткові випуски. Що мені подобається у цій програмі — крім того, що вона без політики — так це те, що її учасники готують страви, які просто так не приготуєш. Минулого сезону «Смачної країни» — взагалі їжа була не на швидкоруч, або, як її готуєш для себе — з двох інгредієнтів. Це були складні страви, для яких потрібна справжня майстерність. А за роботою класних професіоналів завжди цікаво спостерігати. Це як одяг: є ширпотреб, а є одяг від кутюр, який прокладає шляхи у світі моди. Так і тут — працюють і оцінюють професіонали. У крайньому випадку, вони демонструють: якої майстерності можна досягти, якщо серйозно займатися кулінарією. Для того, щоб так готувати, як герої наших минулих програм, цій справі слід присвятити не один рік життя. До речі, це дилетантство вважати, що чоловіки люблять готувати та роблять це краще, ніж жінки. Ось сам я куховарити не вмію. Я не буваю в таких умовах, коли мені необхідні виняткові навички. Завжди знаходяться люди, які роблять це краще за мене. Я не пишу музику, не знімаю як оператор — а я люблю послухати музику, поїсти, помандрувати.

— Тепер, коли за приготування страв візьмуться аматори, ви станете майже «грибною людиною»... Не позаздриш.

— Нікому не позаздриш. Журі, наприклад, які, як люди дуже доброзичливі, розуміє, що кухарям не просто. Не лише професіоналам. У новій програмі й зіркам, які займатимуться невластивою їм справою, буде складно. Адже вони звикли до зйомок іншого роду. До ролей. Шоу. У цьому випадку крім того, що їм треба буде говорити, їм доведеться демонструвати, швидше за все, свої невисокі здібності у приготуванні конкретної страви. Тому не всі з них захочуть з’являтися в такому дещо комічному вигляді перед аудиторією, яка нерідко звикла бачити їх в іншому амплуа.

Світлана ЦИБАНЄВА
Газета: 
Рубрика: