Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Автори світової політики в українському ефірі

У ток-шоу «Золота булава» на Першому Національному найближчим часом візьмуть участь Лех Валенса, Мері Робінсон та Філіп Дімітров
25 грудня, 2009 - 00:00

У листопаді на Першому Національному стартував проект «Золота булава», який вирізняється серед інших політичних ток-шоу передусім тим, що в студії присутні відомі європейські політики. Гостями програми вже стали Хосе Марія Аснар, Джон Мейджор, Мадлен Олбрайт, Олександр Кваснєвський, Петре Роман, Домінік де Вільпен. Поруч із ними — український політикум, але не головні лідери, а представники кандидатів на посаду президента України. Подаємо фрагменти розмови прес-служби Першого Національного з шеф-редактором проекту «Золота булава» Мариною Бондаренко.

— Чим «Золота булава» відрізняється від інших політичних ток-шоу?

— Найперше — це те, що експертами на нашому ток-шоу є автори світової політики. Деякі, як-от, наприклад, хедлайнер європейських новин, що звинуватив Саркозі у відмиванні грошей і нині судиться з президентом власної країни, аристократ і політик Домінік де Вільпен, завдяки «Золотій булаві» в Україні побували вперше.

Один із учасників нашої програми Джон Мейджор зокрема сказав: «Я брав участь у багатьох телевізійних програмах у різних країнах, але я щиро вражений, що в Україні так вільно можна говорити про важливі для людей речі. Політики-конкуренти сидять за одним столом і ведуть конструктивну дискусію, відповідаючи часом на незручні запитання... Це, безперечно, і є те, що прийнято називати свободою слова». Але я хочу підкреслити словосполучення «конструктивна дискусія». Ми уникаємо довгих монологів політиків, демагогічного базару. Із цим змушена була змиритись навіть Ганна Герман. У «Золотій булаві» глядач бачить, якою є команда лідера (якщо вона є!).

— Цікаво, як вам вдається стримувати політиків від словесного нон-стопу?

— Це регламентується форматом програми. Аби відповісти на запитання, цілком достатньо й хвилини. Це підтверджують і виступи тих світових лідерів, які брали участь у нашій програмі.

— Напевно, з приїздом закордонних гостей ви маєте багато клопоту...

— Насправді на Мельникова, 42 організаційного ажіотажу довкола візитів закордонних гостей немає. Їх супроводжують кілька людей з посольства тієї країни, яку вони представляють, перекладач і... все. Ніяких широкоплечих велетнів-охоронців чи міліції з собаками, як трапляється, коли на канал приїздять наші політики. Вони спокійно спілкуються за чаєм з редакторами програми, радо фотографуються з гостями студії, mаkе-up їм роблять у наших звичайних гримерках... Це вкотре підтверджує: що вища людина, то з нею простіше. Окрім того, вони дивують нас своєю невідповідністю національним стереотипам. Так, іспанець Хосе Марія Аснар був дуже стриманим і навіть суворим. Натомість британець і консерватор Мейджор просто зачарував усіх жінок редакторсько-режисерської групи. Можливо, недарма преса приписує йому численні романи?! «Титанова леді» Мадлен Олбрайт була сама чарівність. Вона розповідала про трьох доньок і про те, що США більше не мають імперських амбіцій. До слова, Олбрайт не зрадила своїй «ювелірній дипломатії» і прийшла на ток-шоу з брошкою у вигляді соняшника.

— На кого ще чекаєте?

— У найближчому ефірі, 27 грудня, братиме участь перший прем’єр-міністр демократичного уряду Болгарії Філіп Дімітров, а вже в Новому році — 3 і 10 січня глядач побачить програму за участю лідера легендарної польської «Солідарності» і президента Польщі Леха Валенси та екс-комісара ООН з прав людини, колишнього президента Ірландії та впливового члена Мадридського клубу Мері Робінсон.

Газета: 
Рубрика: