Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Будівля була трохи меншою за бібліотеку в Ефесі»

У Кельні виявили найстарішу книгозбірню в Німеччині
3 серпня, 2018 - 14:12
ФОТО НАДАНО РИМСЬКО-ГЕРМАНСЬКИМ МУЗЕЄМ У КЕЛЬНІ

Археологи виявили старовинні стіни на території протестантської церкви у центрі міста ще у 2017 році. Фахівці знали, що ці мури — римського походження, адже Кельн є одним з найстаріших міст Німеччини. Він заснований римлянами у 50 році нашої ери під назвою Колонія.

Відкриття у стінах ніш розміром приблизно 80 см на 50 см спершу здивувало дослідників. Згодом вони зрозуміли, що мають справу із різновидом полиць для сувоїв. Достовірно невідомо, скільки таких сувоїв зберігалося у бібліотеці, але їхня кількість була досить значною, можливо, сягала 20 тисяч.

«Будівля була трохи меншою за відому бібліотеку в Ефесі, яка була побудована 117 року нашої ери, — говорить Дірк ШМІТЦ, очільник відділу археологічних пам’яток Кельна. — Вони датовані приблизно 150—200 роками до нашої ери і, як це зазвичай буває в римських містах, розташовані на стародавньому форумі. Невелика добудова до споруди була, ймовірно, альковом (заглибленням. — Авт.), де колись стояла статуя римської богині Мінерви», повідомляє www.theartnewspaper.com.

Будівля була зведена у середині другого століття і є як мінімум найдавнішою публічною бібліотекою Німеччини. Її стіни будуть збережені. Люди зможуть оглянути три ніші у підвалі громадського центру протестантської церкви, який зараз будується. Церква планує збудувати на цій ділянці підземну автостоянку, але забезпечить громадський доступ до знахідки.

Кельн — єдиний німецький мегаполіс, історія якого сягає 2000-річної давнини. Місто було столицею римської провінції Нижня Германія і регіональним військовим центром.

У Римсько-германському музеї Кельна зберігається понад 10 мільйонів об’єктів, виявлених у місті. Ще одна важлива нещодавня знахідка, виявлена під час спорудження підземної залізничної мережі, — дубові дошки віком майже 2000 років, які були частиною стіни порту римської доби.

Ірина ЛАДИКА, Літня школа журналістики газети «День»-2018
Газета: 
Рубрика: