Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Це – надія на справжню журналістику»

Наші читачі діляться першими враженнями від спільного проекту газети «День» і каналу «Еспресо»
4 листопада, 2016 - 13:05

Старт цього тижня безпрецедентного для українського медіасередовища спільного проекту «Еспресо» і «Дня» одразу викликав чималий резонанс. З нагоди 20-річчя нашої газети телеканал підготував спеціальний цикл сюжетів із шести окремих випусків, у яких історія країни подається через історію життя людей очима відомих українських журналістів «Дня». Нагадаємо, ексклюзивно з 31 жовтня, з понеділка по четвер, о 19.00 в програмі «Підсумки з Василем Зимою» глядачі побачать приватні історії журналістів «Дня», їхній шлях у професію та ключові теми, які газета багато років не покидає. До речі, сюжети проекту вже можна побачити і на сайті «Дня», в рубриці «Відео». Ідея створити цикл програм, присвячених 20-річчю газети «День», виникла у колі спілкування із засновником каналу «Еспресо», народним депутатом Миколою Княжицьким. Якось він навіть у публічному просторі назвав праобазом ідеального суспільного ТБ – відзняту в телевізійному форматі газету «День». І, звичайно, не міг оминути ювілей авторитетного видання. Цю ініціативу підхопило керівництво каналу. Зустрічі шеф-редактора «Еспресо» Василя Рябчука з головним редактором «Дня» Ларисою Івшиною дали правильний «імпульс», і в результаті журналістка Катерина Супрун, щиро перейнявшись смислами «Дня», реалізувала резонансний проект.

ВЖЕ З 5 ЛИCТОПАДА У СТОЛИЧНІЙ ГАЛЕРЕЇ «ЛАВРА» (ВУЛ. ЛАВРСЬКА, 1) ВІДБУДЕТЬСЯ ВІДКРИТТЯ XVIII МІЖНАРОДНОЇ ФОТОВИСТАВКИ ГАЗЕТИ «ДЕНЬ», ЯКА ТРИВАТИМЕ ДО 13 ЛИСТОПАДА. ТРАДИЦІЙНО НА ВИСТАВЦІ МОЖНА БУДЕ ПРИДБАТИ КНИЖКИ З БІБЛІОТЕКИ ВИДАННЯ, ЗОКРЕМА НОВИНКУ «СЕСТРА МОЯ, СОФІЯ…», ВИПУСКИ «МАРШРУТУ №1», ЛИСТІВКИ, НАШУ СКРИНЬКУ СКАРБІВ І БАГАТО ІНШИХ «ВІТАМІНІВ» ДЛЯ РОЗУМУ. НЕ ПРОПУСТІТЬ ГОЛОВНУ ФОТОВИСТАВКУ КРАЇНИ! / ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

«Ідею нашого спільного проекту з «Днем» ми ретельно обговорили з головредом «Дня» Ларисою Олексіївною. Під час однієї із зустрічей в її кабінеті вона так захоплено розповідала про основні віхи 20-річного життя газети, що в якийсь момент ці історії почали складатися в картинки, такий собі документально-ігровий серіал. Тоді ж одразу ми і домовились реалізувати тоді ще «віртуальний» проект,?— говорить шеф-редактор каналу «Еспресо» Василь Рябчук. — Як вийшло? Звісно, як на мене, добре, передусім цікаво та змістовно. Та особисто для мене найважливіше враження з нашого проекту — в часи, коли ми звідусіль чуємо голоси про те, що журналістики справжньої не існує, поняття «журналіст» та «гроші», мовляв, синоніми, — суспільство раптом бачить, що все не так. Що є люди, які, попри все, дотримуються справжніх професійних та людських принципів, які, хоч як би банально та пафосно це звучало, слугують справжнім прикладом для своїх молодих колег. Цей проект — надія для тих, хто ще вірить у можливість справжньої журналістики в нашій країні».

«Спільний проект «Еспресо» та «Дня» — це важливий крок для формування українського медіапростору, — переконана викладач кафедри нових медій факультету журналістики ЛНУ ім. І. Франка, випускниця Літньої школи журналістки «Дня» Юліана ЛАВРИШ. — Гадаю, саме зараз, упродовж фактичної реанімації нашого суспільства, важливо сформувати «командну гру» в журналістиці. Ми — розрізнені, роздріблені маніпулятивними комунікаційними схемами нашого ворога, тому важлива оця єдність. Такі перехресні проекти та дружня співпраця, на мій погляд, є отим оздоровчим чинником, особливо коли журналістам редакцій є що сказати одне одним. Вважаю, що історії «днівців»?— не лише сильні позиції, думки, висловлені постійно на шпальтах, а й насамперед — стиль і справа життя. Для кожного з них «День» є трампліном своєї особистої боротьби, наприклад, як у Івана Капсамуна — «справа Гонгадзе», Валентина Торби — Луганськ, Марії Прокопенко — Донецьк або Алли Дубровик-Рохової?— просто змінювати суспільство і світ. Для багатьох збоку журналісти видаються такими собі дон кіхотами, мовляв, вимахують списами перед вітряками. Проте саме ці журналісти є великими бійцями, нехай поки що невидимого, але надважливого фронту, адже ті, хто відстоює Справжнє і Правду — це Люди Честі! Радію за своїх колег і бажаю їм величезного успіху й далі битися на особистому фронті!»

«Переглядаючи той чи інший матеріал у газеті, пересічний читач навряд чи думає про автора, якщо цей автор не суперзірка. А дарма! Особливо якщо це стосується журналістів «Дня». Історія кожного з них варта окремого сюжету. Тепер, нарешті, такі сюжети є! З нетерпінням чекала на них, — ділиться враженнями від проекту наш читач та автор з Одеси Христина Петренко. — Надихаючі історії успіху людей, які щодня працюють над собою і над найінтелектуальнішим виданням в Україні. Особливо раджу до перегляду своїм колегам — студентам факультетів журналістики. Це — перший проект про газету на українському телебаченні! Новий важливий пункт у сучасній історії української журналістики».

Вадим ЛУБЧАК, «День»
Газета: 
Рубрика: