Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Чому українські президенти мають бути «слугами народу»?

Володимир Зеленський — про новий канал Kvartal-TV
12 серпня, 2016 - 12:15

Цього тижня розпочав тестове мовлення гумористичний платний канал Kvartal-TV — спільний проект Студії «Квартал 95» і групи «1+1 медіа». На прес-конференції мовник представили особисто лідер «кварталівців» Володимир Зеленський та генеральний директор «1+1 медіа» Олександр Ткаченко. Вони розповіли, що дистрибуцією та маркетингом проекту опікуватимуться «Плюси», а контентом — «Квартал 95». Управління ж каналом здійснюватимуть менеджери обох партнерів. За словами Олександра Ткаченка, це буде розважальний гумористичний канал, орієнтований на широку сімейну аудиторію — чоловіки й жінки у віці 18—54 років, які мешкають у містах із населенням понад 50 тис. осіб.

На початку програмна сітка мовника буде сформована виключно з проектів студії «Квартал 95»: «Вечірній Квартал», «Ліга сміху», «Вечірній Київ», «Країна У», «Чисто News», «Розсміши коміка», серіали «Свати», «Слуга народу», «Родственнички» та інших. Новин і реклами на каналі не буде. Пізніше «Квартал 95» створюватиме контент спеціально для свого телеканала. До речі, усі доходи, отримані мовником, його власники планують інвестувати в продукування нового контенту. Також у планах на майбутнє — купувати програми інших виробників, які працюють у гумористичному жанрі.

«Має настати такий час, коли люди будуть вибирати, що вони хочуть дивитися залежно від їхнього настрою. Kvartal-TV — канал зрозумілого контенту і настрою. Це — в хорошому сенсі, «Макдональдз». Погодьтеся, є сотні каналів, будь ласка, обирай який хочеш і дивись. Але у нас свій настрій, свої обличчя, і люди приходять саме заради цього — ось і вся суть. А щоб не «приїдатися», ми готуємося дивувати глядачів спеціальними подіями, які будуть тільки на цьому каналі», — сказав на презентації Володимир Зеленський.

На запитання журналістів, чи дозволить він дітям дивитися цілодобовий свій канал, відповів з гумором: «Так, у нас взагалі на телевізорі буде тільки одна кнопка. Одна! Kvartal-TV. А що? Мені здається, це такий канал, що дітям можна дивитися. Не бачу проблем. Це краще, ніж весь час сидіти в Інтернеті. Ми з дочкою домовляємося вже по годинах щодо участі ґаджетів в її житті. Так що краще вже канал якийсь дивитися. Покемонів, слава Богу, дочка поки не ловить. А я ловлю. Ось один зараз просто тут в залі сидить...»

В той час, коли на серйозні запитання від журналістів Зеленський у притаманній йому манері відповідав жартома, керівник «Плюсів» Ткаченко був більш чіткіший. Він заявив, що очікує прибутки від Kvartal-TV вже в наступному році. І натякнув, що орієнтується на 1 млн підписників. Крім того, зізнався, що якщо Kvartal-TV виявиться успішним бізнес-проектом, то в «1+1 медіа» готові думати й над іншими проектами на ринку платного телебачення. «Це наша перша спроба проникнення на ринок платного телебачення, незалежного від рекламного ринку. Для нас дуже важливо освоїти цей сегмент, особливо зараз, під час кризи», — зазначив медіаменеджер.

Про гумор у час війни, нові проекти та відмову від гастролей у Росію «День» поспілкувався з художнім керівником Студії «Квартал 95» Володимиром ЗЕЛЕНСЬКИМ після презентації нового мовника.

Володимире, девіз вашого каналу — «Налаштуйся на гумор». А яким повинен бути гумор у країні, що воює?

— Гумор повинен бути хорошим — яскравим, позитивним і світлим. А головне — щирим. Звичайно, сьогодні є певні моменти, які недоречно підіймати. Наприклад, на нашу думку, не треба жартувати про вибухи, про загибель людей, про реальні проблеми наших військових... Однак чим більш небезпечна ситуація на фронті, або чергові політичні «проколи» влади, тим світлішим і ніжнішим повинен бути гумор. Артисти ж виступали і на фронтах під час Другої світової війни. Ми показуємо, що завтрашній день буде — і він буде спокійнішим і мирним. Так, сьогодні складна ситуація, але ми налаштовуємо аудиторію на те, що скоро ситуація нормалізується, будуть позитивні приводи для радості, будуть успіхи наших дітей, їхні усмішки — треба потерпіти. Погодьтеся, що гумор — це неймовірно хороші ліки, спеціальна терапія, якщо хочете. Принаймні мені так здається. Людям стовідсотково треба відпочивати — і морально, і психологічно. І ми в цьому допомагаємо.

Ви розповіли, що 13 серпня розпочинаєте зйомки продовження стрічки «Слуга народу». Пане Президенте (Володимир Зеленський зіграв головну роль в картині — главу держави. — Авт.), коли глядачі побачать продовження ваших політичних баталій?

— Ого, дякую! Почесне і відповідальне звернення (усміхається). Так, дійсно, 13 серпня — перший знімальний день серіалу «Слуга народу-2». Ми зараз передовсім приступаємо до зйомок повнометражного фільму «Слуга народу». По суті, ця картина буде частиною другого сезону. Тобто у другому сезоні серіалу буде три великі історії — одна з них — це повнометражна версія. Ми з неї розпочнемо роботу. Комерційно знімати повнометражне кіно сьогодні дуже важко. Кажу про це щиро. Які є варіанти? Або шукати західні інвестиції, або просити підтримки у держави. Ми другий раз подаємося на пітчинг у Держкіно — і поки нічого не отримали. Минулого разу нам відмовили, тому цього — подали «Слугу народу». Буде дуже смішно, якщо вони знову скажуть, що це — «не українське кіно». З нетерпінням чекаю на відповідь від Держкіно, однак, повторюсь, навіть якщо вона буде негативною, стрічку знімемо за власні інвестиції. Певно, ви знаєте, що майже всі наші проекти комерційно успішні. Взяти хоча б фільм «8 кращих побачень» — він зібрав 35 мільйонів гривень в Україні. Це дуже непогано. Але через нестабільний курс валют — без підтримки «ззовні» повний метр знімати важко, тобто складно вийти на самоокупність. До речі, у нас є хороший пакет проектів повнометражного кіно, в тому числі, які орієнтовані за західний ринок. Але треба шукати інвестиції і час, щоб все це втілити в життя. Зараз — всі зусилля на «Слугу народу»

Чи не здається вам, що своєю комедійною роботою про будні президента України ви показали наближену до дійсності картину?

— Стовідсотково. Думаю, що так і є. Ми показуємо саме наше життя, щиру правду про наших політиків. З маленькою поправкою — як нам здається. Правда це чи ні? Звісно, там чимало вигаданих деталей. Це ж не документальне кіно. Але багато моментів збігається з реальністю. Ми відчуваємо те, що знімаємо. А глядачі відчувають те, що бачать на екранах. Певно, в цьому секрет успіху роботи.

Нашій країні потрібен саме такий — принциповий, але дещо наївний президент?

— Я в цьому абсолютно переконаний. Проста, щира, цілеспрямована, освічені і впевнена в собі людина повинна йти в нашій країні в політику. Скажу більше — думаю, що тільки так можна суттєво змінити стан справ. Питання — як цього досягнути.

Ви сказали, що проекти «Кварталу 95» отримують попит за кордоном, відтак — ви очікуєте і на іноземного російськомовного глядача, який зможе дивитися новий канал через супутник. Чи співпрацюєте зараз із ринком Росії?

— Нас на гастролі дуже сильно і регулярно запрошують в Росію. Я досі не можу розібратися — навіщо, з якою метою? Тому не їду (усміхається). Ще не випустять назад. Передовсім, запрошують на дуже і дуже дорогі корпоративи. Також на різні фестивалі. Ми принципово відмовляємося.

Суто напряму співпраці Студії «Квартал 95» з російським ринком немає ніякої. Звісно, є певний продукт, який ми створювали (кіно наприклад), що по договору міжнародний дистриб’ютор має право поширювати і продавати де хоче, в тому числі в Росії. Зокрема, була стрічка «8 кращих побачень», яку дистриб’ютор спробував просунути на російський ринок, але вони там цю картину заборонили. А так, загалом, я свідомо не орієнтуюся на Росію. Ми ж прекрасно розуміємо, що сьогодні відбувається, яку роль у всьому цьому відіграє Росія. Я ж не «ку-ку», щоб туди їздити. Знаєте, скажу так: ми живемо і працюємо в Україні, ми, «Студія Квартал 95», — свідомі громадяни своєї країни. Тут наша батьківщина, тут наші сім’ї, і тільки з цією країною ми пов’язуємо наше професійне і особисте життя.

Вадим ЛУБЧАК, «День»
Газета: 
Рубрика: