Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Де відбудеться «Євробачення»-2017?

Останні найпереконливіші аргументи — від самих міст
22 липня, 2016 - 15:47
ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА

Київ, Дніпро, Львів, Одеса, Харків чи Херсон? Яке з цих міст зуміє отримати право приймати пісенний конкурс «Євробачення»-2017? Що можуть запропонувати мери міст та місцева влада, щоб вразити українських та закордонних гостей? На телеканалі «UA: Перший» у середу пройшла програма «Битва міст», у якій в прямому ефірі місцеві громади змагалися в ідеях та підходах до проведення цієї масштабної міжнародної події. У кожного — свої аргументи, чому саме їхнє місто заслуговує на перемогу.

«Головна перемога нашої програми «Битва міст» — у тому, що глядачі, самі громади з регіонів не пасивно спостерігають, а долучаються до обговорення, сприйняли аргументи від кожного міста, — прокоментував в ефірі «UA: Перший» ведучий програми «Битва міст» Тімур Мірошниченко. — Уже 22 липня на засіданні офіційного оргкомітету представники міст повторять свої презентаційні кампанії і буде визначено два міста-фіналісти. Наприкінці липня відбудеться інспекція Європейської мовної спілки й оголосять переможця».

Напередодні прийняття остаточного міста «День» підготував підбірку останніх — найпереконливіших — аргументів від міст.

Київ: Столицю у програмі представив заступник міського голови Києва Олексій Рєзников. Перевагами міста він назвав наявність двох міжнародних аеропортів, зручний та безпечний міський транспорт. Щодо місця проведення, то тут одразу два варіанти: Палац спорту, який приймав конкурс у 2005 та Міжнародний виставковий центр. «Київ уже сьогодні може проводити «Євробачення», — заявив пан Олексій під час свого виступу.

Львів: Місто рекламував заступник міського голови Андрій Москаленко. Серед аргументів, чому конкурс має приймати саме місто Лева, лунали: пряме та якісне сполучення з Угорщиною, Польщею, Словаччиною, смачна кава, привітні люди, а головне — особлива атмосфера, яка там панує. Згідно з правилами «Євробачення», відкриті майданчики заборонені, тож львівські представники пропонують на період конкурс накрити «Арену Львів».

Харків: «Перша українська столиця готова до головного пісенного конкурсу Європи, тому що вже має успішний досвід проведення футбольного чемпіонату Євро-2012, а крім цього, саме Харків обрав майданчиком для свого концерту легендарний гурт Queen, — з такими словами виступив заступник мера Харкова Ігор Терехов.

Одеса: Як зазначив заступник мера Павло Вугельман, Південна Пальміра готова прийняти конкурс. Провести «Євробачення»-2017 планують на стадіоні «Чорноморець». Передбачається, що стадіон буде критим і зможе розмістити 10—12 тис. глядачів. На підтримку цих слів було представлено готовий проект локації. Так, червону доріжку прокладуть біля Оперного театру, а концертно-розважальну програму можуть розмістити в клубах Аркадії, які можуть надати від 3 до 5 тис. місць. Також було представлено оновлений, спеціально під «Євробачення», бренд Одеси — серце у вигляді якоря. «Для Одеси співати — це як дихати», — аргумент Павла Вугельмана.

Херсон: «Як міський голова, я добре розумію, де наші сильні і слабкі сторони, я реально дивлюся на ситуацію. Але точно знаю, що участь у відборі міста-претендента і загалом цей конкурс — це величезний шанс для Херсона відбудувати таку необхідну нам туристичну, розважальну та спортивну інфраструктуру, — заявив мер Херсона Володимир Миколаєнко. — На каналі я хвилювався, думаю, ви помітили. Але це був наш шанс розповісти про Херсонщину. І ми ним скористалися! Так, ми маленькі, у нас проблеми з інфраструктурою, але саме такі міста, як наше, і є справжня Україна». Під час події акцент був зроблений на тому, що невеликі міста заслуговують на право бути почутими.

Дніпро: Міський голова міста Борис Філатов, представляючи свою заявку, одразу повідомив про готовність надати з міського бюджету 500 мільйонів гривень на проведення пісенного змагання. Крім того, мер зауважив, що за останні два роки у Дніпрі не відбулося жодної надзвичайної події, тож безпека гарантована.

Своїми враженнями від «Битви міст» з «Днем» поділилася гостя прямого ефіру — теле- та радіоведуча Галина Бабій: «Мені сподобалася сама ідея такого відкритого та всенародного обговорення реальних шансів міст на те, щоб прийняти «Євробачення»-2017. Я думаю, що різні міста мають різні потенціали, проте в даному разі все залежало від ефекту презентації. На мій погляд, міста, які мають більші шанси, були представлені гірше. Мені дуже сподобалися презентації Дніпра, Харкова та Херсона. Презентація останнього була найбільш зворушливою. Це маленьке місто, але на його території проживає найбільша кількість кримських татар. Вони як ніхто чекають на це «Євробачення».

Марина БАРБА, Літня школа журналістики «Дня»-2016
Газета: 
Рубрика: