Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

День пам’яті тварин, які загинули від рук людини

6 листопада відзначає міжнародна спільнота зоозахисників
6 листопада, 2020 - 11:24

Європейська конвенція по захисту домашніх тварин визначає за людиною моральний обов’язок перед тваринами. А за законами багатьох країн передбачена відповідальність за жорстоке ставлення до них, зокрема і в Україні.

Проте дійсність така, що тварини по всьому світу стають жертвами людської жорстокості. Хтось вмирає під колесами авто, хтось від рук браконьєрів або звичайнісіньких садистів, додають негативної статистики і нелегальні торговці екзотичними видами, та усі ці продавці послуг «фото з мавпою, крокодилом, пташками» тощо.

Можна безкінечно перераховувати види знущань, яких зазанають невинні істоти, проте це нічого не змінить.. Жорстокі люди завжди існували, а «мораль» — поняття дуже розмите. Але, якщо нам не байдуже, ми можемо почати із маленьких  кроків: не мовчати, коли бачимо як сусід б’є пса, допомагати постраждалим тваринам та притулкам для них. Також важливо пам’ятати, що і наші домашні улюбленці не просто «власність». Вони заслуговують на життя без страждань, тож неуважне ставлення та неправильний догляд це теж жорстоко..

Зоозахисники та звичайні небайдужі вірять, що після смерті тварини «йдуть за веселку». І хоч смерть невідворотна частина життя, хотілося б, щоб якомога менше тварин  опинялося «за веселкою» через людську жорстокість чи недбалість.

Анна ГАВРИЛЮК, малюнок автора
Газета: 
Рубрика: