Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

День пасічника

17 серпня, 2018 - 12:43

19 серпня своє професійне свято відзначають українські бджолярі. Свято було засновано за ініціативи Союзу пасічників України ще 1997 року.

Наша країна входить у п’ятірку світових постачальників меду, а у Європі є лідером у цій галузі. Тож День пасічника це свято не лише для бджолярів, а для усіх поціновувачів меду у світі.

У цей день традиційно проводяться святкові ярмарки, на яких можна спробувати усе різноманіття видів смаколика — від медової класики — гречихового меду — до лавандового, верескового тощо. Власне, скільки медоносних видів рослин, стільки може існувати сортів меду. Проте «мономед» у цій справі неможливий, тож сорти виділяють за основним компонентом. Найпопулярнішим лишається липовий мед, за ним ідуть акацієвий та луговий. Цікаво що мед буває навіть «кам’яний», щоправда, це величезна рідкість. Він виробляється дикими бджолами, які замість сот використовують тріщини та щілинки у скалах. Через особливий склад та «режим зберігання» мед швидко кристалізується та набуває вигляду, схожого на камінець льодяника.

До речі, перший разбірний вулик ще 1814 року сконструював наш співвітчизник — Петро Прокопович.

Анна ГАВРИЛЮК, малюнок автора
Газета: 
Рубрика: