Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Дні загроз та випробувань

Українці мають самі себе захищати, не розраховуючи на владу
4 лютого, 2022 - 11:15

Відомий пан Єрмак заявив, що Мінські домовленості слід ввести в українське законодавство. Ці домовленості у їхній російській редакції означають ліквідацію української держави та її приєднання до ОРДЛО, контрольованого РФ. Це капітуляція. Будь-яка спроба капітулювати перед Кремлем означає громадянську війну в Україні з непередбачуваними для чинної влади наслідками.

Схитрувати, обдурити українське суспільство, «пропетляти» не вдасться. Хоча такі спроби робляться і робитимуться. За 2,5 роки «зеленій» владі можна було суттєво посилити протиповітряну оборону, створити протиракетну, але все провалено.

Щоб лише перерахувати провалене, не вистачить обсягу цієї статті. Буквально днями у парламенті фракція «Слуги народу» відмовила у перерахуванні 50 мільярдів гривень на потреби оборони країни. Звичайно, вони краще закопають ці гроші в асфальт і свої кишені... А Путін поспішає, коли ще в Україні буде такий Президент, як Зеленський, і така правляча партія, як «Слуга народу»?

Час сміху та жартів закінчився. Починається час тяжких випробувань. За специфічну електоральну поведінку 2019 р. треба відповідати. Історія — надзвичайно жорстока вчителька. Вона не ставить «двійок», вона відриває дурні голови. Хто відповідатиме насамперед за те, що наша армія недостатньо готова до відсічі ворогові? Верховний головнокомандувач.

Але ж такого обрали наші виборці. Вони ні в чому не винні?

Наше суспільство і наша держава мали понад два десятки років для створення потужної армії. Не скористалися... А така армія потрібна не для того, щоб на когось нападати, а виключно для того, щоб ні в кого не виникало спокуси нападати на нас. Ось, наприклад, чи полізе вуличний хуліган на Віталія Кличка? Ні, не полізе, бо хуліган — не самогубець.

А на людину слабку, кволу обов’язково полізе.

Дехто з тих, хто своїм голосуванням загнав Україну в яму, вже починає каятися. З цікавістю подивився телевізійну бесіду колишніх полум’яних прихильників, а тепер настільки ж запеклих супротивників «зеленітів» Гордона та лікаря Комаровського. Гордон запитав лікаря: «Отже, ми «лохи»? Комаровський відповів: Ти — лох. Журналіст обережно поцікавився: «А ви?» «І я — лох», — сумно повідомив лікар.

«Але, можливо, ми «лохи» не остаточні?» — висловив Гордон несміливу надію. «Ми — «лохи» конкретні», — вбив його надію дитячий лікар.

Слово «лох» було запозичене з угрофінських мов Мордовії. Там воно означало: «мужик», «селянин», «трудівник». Але оскільки в Мордовії було багато таборів ГУЛАГу, серед «зеків» слово набуло негативного значення: «дурень», «примітив», людина довірлива до дурості, яку дуже легко обдурити.

Я продовжував спостерігати дискусії на наших телеканалах і зробив деякі висновки. На «Україні-24» дуже не подобається, що стилістично його ток-шоу дедалі більше нагадують московські. Це коли кілька спікерів говорять або кричать одночасно і важко щось розібрати. Судячи з усього, ведучих це влаштовує, і вони не поспішають навести у студії лад. Є такі спікери, які через особливості їхніх характерів та поганого виховання органічно не здатні давати говорити комусь іще...

Мою увагу привернула дискусія юриста Бикова та політолога Манька. Биков висловив дуже спірну думку, що закони можуть обговорювати лише юристи. Але чого варті закони, які створюються для загального виконання, якщо вони не зрозумілі для середнього громадянина? Їх, закони, треба писати так, щоб вони були зрозумілі всім. А Биков говорив про якусь касту юристів-небожителів. Вони люблять посилатися на свої дипломи, професію, а ми, не юристи, це якісь бовдури, які мають їх слухати з благоговінням та некритично сприймати. З паном Биковим важко сперечатися, він буває дуже агресивним, і опоненти його явно побоюються.

Люди, оспівані п. Биковим, часто посилаються на суди, хоча чудово знають, які у нас суди. Пан Янукович теж нам розповів, що не впливає на суди, коли кидав до в’язниці Тимошенко та Луценка. А потім виявилося, що суд був «липовий», незаконний.

Суддя Кірєєв, який засудив Тимошенко, втік з України.

Як завжди цікавою та злободенною була програма «Говорить великий Львів». Обговорювали й нові юридичні документи щодо територіальної оборони. У цих частинах дозволяється використовувати мисливську зброю. Це Банкова дробовиками збирається зупиняти агресора? Потім виявилося, що силам тероборони дозволяється російських агресорів... затримувати та з’ясовувати їхню особистість. Влада готує майбутню поразку України. Якщо патріоти України плюнуть на подібні постанови й керуватимуться українським звичайним правом та здоровим глуздом — тоді Україна матиме шанс.

Коли на українську землю зі зброєю приходив ворог, то українці його знищували, а не затримували та не з’ясовували особистість. Війська територіальної оборони мають бути озброєні не дробовиками та музейними фузеями, а автоматами, кулеметами, гранатометами, мінометами тощо.

Колишній міністр інфраструктури та нардеп Рева сказав: «Наша найслабша ланка — це керівництво. Це ми знаємо, це Путін знає. У нас немає призову резервістів, у нас мало навчань. Щоб чинити опір ворогу — суспільство має бути єдиним. А у нас — розкол. Неадекватність нашого керівництва — найнебезпечніше».

Цілком у дусі Президента виступив багаторазовий нардеп Тарас Стецьків. Його історична мудрість полягала в тому, що ніякої війни не буде (а зараз, починаючи з 2014 року, у нас що?), оскільки Путіну це невигідно. Я багато років, до самого початку прямої російської агресії слухав ці розмови.

У студії «Захід» Антона Борковського московський адвокат Марк Фейгін сказав: «Суперобережна поведінка Банкової може призвести до втрати суверенітету України». Але все питання в тому, хто саме сидить на Банковій і чого вони насправді прагнуть.

А Зеленський продовжує засипати нас веселими відосиками, йому все поки що байдуже. «Спокійно, громадяни, не хвилюйтеся, все нормально». У стилі пісні Вєрки Сердючки: «Все будет хорошо...» Військовий експерт Олександр Мусієнко охарактеризував ситуацію так: «Бракує сильної позиції влади. Чому РНБО не займається питаннями оборони та безпеки?» Ну, ось днями нарешті зібралися. І обговорили всі питання (оборони, коронавірусу, енергетики тощо) за... 2  години. Безсмертний  «95-й квартал»?

На «Україні-24» Євгеній Кисельов дав слово російському політемігранту Альфреду Коху, який нині проживає у Німеччині. Колись давно, за часів старого російського НТВ вони були опонентами, але тепер все змінилося. Кох сказав: «Вам, українцям, ніхто не допоможе, окрім вас самих. Ви маєте сильну армію, робіть її ще сильнішою. Озброюйтесь, озброюйтесь, озброюйтесь! Беріть якнайбільше зброї у США, НАТО тощо. Від них усе одно нічого іншого ви не отримаєте. Усі ці роки Росія на вас не нападала не завдяки західним дипломатичним усмішкам, а тому, що побоювалася вашої армії». Має рацію Альфред Кох. На всі 100% правий. Але на Банковій його не зрозуміють.

Сумно, що у такий відповідальний момент Україна виявилася «вершником без голови». Українці мають самі себе захищати, не розраховуючи на владу. А обороняти країну без влади дуже важко.

Ігор ЛОСЄВ
Газета: 
Рубрика: