Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Два кілограми... Місяця

Китайська капсула повернулася на Землю зі свіжими зразками ґрунту
18 грудня, 2020 - 12:11
ФОТО REUTERS

Цього тижня повернулася на Землю китайська місячна капсула — із першими за 40 років в історії космічних експедицій — свіжими зразками гірських порід Місяця. Це дає можливість для нових досліджень історії Сонячної системи, а для Китаю — це нова сторінка у її космічній програмі, повідомляє bloomberg.com.

Капсула зонда Chang’e 5 приземлилася у другій ночі (у середу за Гринвічем) у районі Сізіван у регіоні Внутрішня Монголія, про це зазначає Національне космічне управління Китаю. Капсула та вантажі зразків були доставлені до кампусу космічної програми в Пекіні, щоб розпочати процес розбирання та аналізу.

Відомо, що два з чотирьох модулів Chang’e 5, встановлені на Місяці 1 грудня, зібрали близько двох кілограмів зразків, витягнувши їх з поверхні та просвердливши два метри (приблизно 6 футів) в місячну кору. Зразки зберігалися в герметичному контейнері, який транспортним засобом піднімався назад до модуля. Таким чином Китай став третьою країною після Росії і США, яка зуміла привезти місячний ґрунт на Землю.

Газета: 
Рубрика: