Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Дитина у віртуальній реальності

На виставці у Нідерландах представили яскраву технологію
4 вересня, 2020 - 13:01
ФОТО REUTERS

Подружжя, які хочуть завести дітей, коротко відчули батьківство, створивши своїх власних «цифрових немовлят» під час виставки мистецтва віртуальної реальності в Нідерландах.

Відвідувачі обирали риси характеру дитини, її зовнішній вигляд та інші особливості, відповідаючи на запитання на планшетному ПК.

Вони сиділи на диванах у футуристичній кімнаті з м’яким освітленням та розпливними шторами, що було частиною інсталяції під назвою «IVFX: постлюдське виховання в гібридній реальності», створеної голландською художницею-візуалісткою Вікторін ван Альфен.

«Я мала багато глибоких особистих розмов, які мене надихнули,  — сказала Ван Альфен,  — зокрема з людьми, які хотіли мати дітей, але не могли, з людиною, яка втратила дитину, та сусідами, які розглядали питання штучного запліднення».

«Було багато красивих, надихаючих бесід, анекдотів та попередніх дискусій, які сформували цей дивний, футуристичний проєкт», — додала вона. Серед питань було те, чи дозволите ви своєму штучному творінню розмножуватися.

«Це, безумовно, розумно»,  — сказала Дженніфер ван Ексел, обговорюючи варіанти зі своїм партнером Фруком Енгелем.

Потім їхній вибір був використаний для формування немовляти, створеної комп’ютером  — пульсуюче рожеве істота в інкубаторі, яке пищало і мало червоне сяюче серцебиття.

«Я не знаю, чи можна сказати, що у нього є голова. Я не впевнений, що інші люди зможуть до цього ставитись,  — сказав ван Ексель, заглядаючи в нову форму життя за допомогою 3D-окулярів, співаючи колискову.

Аліса ПОЛІЩУК, «День»
Газета: 
Рубрика: