Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Фейк, стій, раз-два!

Зеленський створює «штаб протидії дезінформації»
30 жовтня, 2020 - 12:03

При Раді національної безпеки та оборони України планують створити «Центр забезпечення національної стійкості і протидії гібридним загрозам». Як повідомляють ЗМІ, частиною «Центру» стане Офіс боротьби з дезінформацією і пропагандою, створення якого більш ніж місяць тому анонсував Зеленський.

Поки що про нову структуру мало що відомо, але ясно, що це буде державний орган із широкими повноваженнями та великими амбіціями...

ЧЕРГОВА СПРОБА ГІБРИДНОЇ ОБОРОНИ

14 вересня цього року було ухвалено нову Стратегію національної безпеки України. Документ детально проаналізував для «Детектор медіа» доктор політичних наук Дмитро Дубов, приділивши особливу увагу пунктам, які стосуються інформаційним загрозам.

Науковець, зокрема, відзначив — в Стратегії національної безпеки підтверджено, що у відносинах із Росією ми маємо справу не «іншою журналістикою», а саме з інформаційною зброєю, яку Москва використовує як проти України, так і проти інших держав для зміцнення своїх позицій. І ця зброя є складовою гібридної війни, яка ведеться одразу на багатьох фронтах. А в одному з пунктів документу чітко вказано, що протидія «розвідувально-підривній діяльності, спеціальним інформаційним операціям та кібератакам, російській та іншій підривній пропаганді» є пріоритетними завданнями правоохоронних, спеціальних, розвідувальних та інших державних органів.

Відповідно до затвердженої Стратегії національної безпеки має бути розроблено і нову Стратегію інформаційної безпеки України. Згідно із інформацією від РНБО, документ буде готовий до початку весни наступного року.

Втім, Банкова вже демонструє активність в напрямку організації протидії пропаганді та дезінформації. Зокрема, Зеленський хоче для організації «інформаційної оборони» заручитися міжнародною підтримкою.

Виступаючи на загальних дебатах 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН наприкінці вересня цього року Президент запропонував створити в України інформаційно-безпековий міжнародний офіс. «Наша планета вже не така велика», і «немає поняття чужої війни», констатував він в своєму виступі. Це, на його думку, «доводять і інформаційні загрози світу», які є глобальними, тому що «дезінформація та фейк-ньюз можуть впливати на світові ринки, біржі та навіть виборчий процес». «Україна як одна з держав, яка з 2014-го активно протидіє пропаганді та інформаційним атакам, готова ініціювати створення в Києві штаб-квартири міжнародного офісу з протидії дезінформації та пропаганді», — повідомив Зеленський.

В середині жовтня Президент побував із візитом в Великої Британії, де, окрім всього іншого, згідно із повідомленням його Офісу, зустрівся «з представниками Секретної служби розвідки» та обговорив з ними питання протидії інформаційним загрозам.

«У нас була зустріч в офісі МI-6... Зі всього обсягу питань із нашої довгої двогодинної зустрічі більшість становила інформація про допомогу й захист нашого суверенітету й територіальної цілісності. Деталі я не можу розповсюджувати», — пояснив глава держави в коментарі журналістам. За його словами, однією з тем, які обговорювалися на зустрічі, стосувалася протидії дезінформації та фейковим новинам.

ЦЕНТР УПРАВЛІННЯ КОНТРПРОПАГАНДОЮ

Як стало відомо пізніше, Зеленський обговорював під час свого візиту до Великої Британії з керівником зовнішньої розвідки королівства створення в Україні спеціальної міжнародної структури для боротьби з дезінформацією і пропагандою. Як заявив на днях глава президентського Офісу Андрій Єрмак, який, за його словами, теж був на зустрічі в Мі-6, ініціатива британцям сподобалася.

«Сьогодні назріла необхідність створити міжнародний центр протидії пропаганді. Україна готова виступити ініціатором. Ця ідея отримала велику підтримку серед наших партнерів», — повідомив керівник ОП в інтерв’ю виданню «Бабель».

Журналісти з’ясували, що Офіс боротьби з дезінформацією і пропагандою стане частиною Центра забезпечення національної стійкості і протидії гібридним загрозам, який буде створено при Раді національної безпеки та оборони.

За створення Центру, який матиме свою окрему структуру, штат та керівника, відповідає Секретар РНБО Олексій Данілов. Він є і автором концепції, яка ляже в основу нового органу державної влади. Планується, що Центр забезпечення національної стійкості і протидії гібридним загрозам зможе давати вказівки Службі зовнішньої розвідки, Головному управлінню розвідки Міноборони, Службі безпеки України, Міністерству внутрішніх справ та іншим відомствам.

За даними «Бабеля» не виключено, що гроші на функціонування Офісу боротьби з дезінформацією і пропагандою частково дадуть міжнародні партнери. Будуть це британці чи, наприклад, Європейський Союз, невідомо. Міжнародний характер Офісу буде базуватися на розробці рекомендацій для боротьби з інформаційними загрозами для партнерів. «У нашому центрі ми будемо аналізувати інформацію, опрацьовувати і потім робити пропозиції не тільки для себе, але й для всіх партнерів», — пояснює Данілов. «В Україні щодня йдуть бойові інформаційні дії. Ми можемо стати центром боротьби з російською дезінформацією і пропагандою», — сподівається він.

Данілов не пояснює детально, чи саме буде займатися нова структура. Втім, з його інтерв’ю ясно — передбачається не тільки пасивне спростування фейків — з чим зараз доволі ефективно справляються і громадські ініціативи — але і проведення контрдезінформаційних чи контрпропагандистських інформаційних операцій.

«ТІНЬОВОЇ ШТАБ» ЧИ ЕФЕКТИВНА ДЕРЖСТРУКТУРА?

Офіс боротьби з дезінформацією і пропагандою, судячи із розповіді Данілова, буде

* моніторити інформаційний простір всередині країни і за кордоном,

* виявляти деструктивні меседжі та наративи,

* моделювати подальший розвиток ситуації, використовуючи, зокрема й штучний інтелект,

* при необхідності давати рекомендацій (вказівки?) про генерацію та розповсюдження альтернативних, власних наративів та меседжів.

Цією діяльністю зараз частково займається безпосередньо РНБО, а в подальшому це буде сфера відповідальності майбутнього Офісу боротьби з дезінформацією. Про нинішню подібну роботу Ради нацбезпеки Данілов розказав, а «Бабель» написав так:

«Частину завдань майбутнього Офісу боротьби з дезінформацією зараз вирішує РНБО: моніторить інформацію всередині країни і за кордоном, дивиться, хто і які меседжі генерує, і моделює подальший розвиток ситуації. Для цього використовують зокрема й штучний інтелект. «Є модель, яка показує: щоб перебити інформаційну атаку, потрібно подати удвічі або й утричі більше нашої інформації, а в деяких жорстких ситуаціях — удесятеро більше», — розповідає Данілов. Він боїться завчасно розкривати всі нюанси, але припускає, що майбутній Офіс відкрито не воюватиме з ботами. Займатися підвищенням медіаграмотності Офіс теж не буде — це сфера Міністерства культури і Олександра Ткаченка».

Наразі якоїсь більш конкретної інформації стосовно статусу, завдань, штату і бюджету нової структури немає. Втім, попередній опис Офісу та його цілей та задач дуже нагадує стандартний політтехнологічний штаб, точніше, його підрозділ із роботи із громадською думкою. Моніторинг відкритих джерел, їх аналіз, прогноз, формулювання рекомендацій, а потім проведення медійних кампаній на цієї базі є звичайною роботою таких структур. З єдиною відмінністю — про їхню діяльність не розповідають журналістам в інтерв’ю.

Хоча ні — іноді розповідають. Коли йдеться про «офіційний», «білий», або «бутафорський» штаб — на відміну від реального, який власне і робить всю роботу, але залишається в тіні. Будемо сподіватися, що Офіс президента, сам президент та очолювана їм Рада національної безпеки та оборони нічого подібного не мали на увазі, і дійсно хочуть побудувати ефективну ДЕРЖАВНУ структуру для захисту країни від інформаційних атак. На сьомому році війни вже ніби пора трохи допомогти волонтерам боротися із гібридною агресію Кремля в медіапросторі.

Наталя ІЩЕНКО
Газета: 
Рубрика: