Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Фішер плакав би... зі сміху

Політичні шахи очима карикатуристів
4 листопада, 2013 - 09:16
РОБОТА ВАСИЛЯ ВОЗНЮКА, ЯКА ЗДОБУЛА ПЕРШЕ МІСЦЕ НА XIII МІЖНАРОДНОМУ КОНКУРСІ КАРИКАТУР «НЕЗАЛЕЖНІСТЬ» (ТЕМА: «ХІД КОНЕМ»)

У Києві оголосили переможців ХІІІ Міжнародного конкурсу карикатур «Незалежність». «Хід конем» — таку тему обрали організатори заходу — Асоціація карикатуристів України. Про ігри, здебільшого політичні, і розмірковували на своїх картинах художники, які зголосилися до участі. Цього року 133 митці із 39 країн світу надіслали 497 робіт, з яких журі обрало найкращі. Ознайомитися з ними можна на виставці, відкритій у торговому центрі «Більшовик».

— «Політичні шахи» — це улюблена гра мільйонів людей, які дивляться телевізор і не можуть відірватися. Вона цікавить їх більше, ніж їхнє власне життя, — пояснює вибір теми організатор заходу, голова Асоціації карикатуристів України Костянтин КАЗАНЧЕВ. — Цього року в конкурсі переміг Василь Вознюк — дуже хороший художник і доволі відомий у країні карикатурист, тріумфатор багатьох міжнародних конкурсів. На виставці в окремій експозиції можна ознайомитись з його серією політичних шаржів, створених під час програми «Шустер LIVE». На мою думку, в умовному світовому рейтингу українські карикатуристи займають десь п’яте-шосте місце — майже на всіх міжнародних конкурсах вони посідають призові місця. На жаль, у друкованих ЗМІ карикатуру сьогодні можна зустріти дедалі рідше. При цьому сказати, що вона перекочувала в інтернет-видання, теж не можна. Звичайних, веселих карикатур у газетах фактично не залишилося — перевагу надають сатиричним малюнкам. Здебільшого їх використовують як ілюстрації до статей, а не для окремої рубрики. За моїми підрахунками, в Україні працюють десь 30—35 професійних карикатуристів і близько 100 аматорів.

Участь у конкурсі «Незалежність» може взяти кожен з них, навіть діти.

 — Сюжет, який ви бачите на малюнку, — це перше, що спало мені на думку, коли я почув тему конкурсу, — поділився з «Днем» своєю історією успіху переможець конкурсу Василь ВОЗНЮК. — Мені здається, що на карикатуристів не вчать — ними народжуються. Недаремно членами нашої асоціації є люди найрізноманітніших професій, а найменше серед них — фахових художників. Жоден навчальний заклад в Україні не готує карикатуристів. На Заході ситуація інша — там є спеціальні освітні програми. Попри все це я завжди говорив, що саме карикатура є найбільш конкурентним українським продуктом. На жаль, останнім часом в Україні спостерігається зниження попиту на цей жанр у пресі. Виняток становлять лише деякі видання. До речі, ваше — серед них: у газеті «День» завжди були хороші карикатуристи. Можу з упевненістю про це говорити, бо й сам певний час працював у вас. (Сміється). Пам’ятаю, це був, здається, 1999 рік. Тоді саме загинув легендарний український карикатурист Анатолій Казанський, який працював у «Дні», і газета оголосила конкурс на цю вакансію. Його малюнки були для нас своєрідним навчальним посібником.

Роман ГРИВІНСЬКИЙ
Газета: 
Рубрика: