Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Формування стереотипів чи Шанс пізнати інших?

18 квітня, 2008 - 00:00
ВСЯ КОМАНДА ПРОЕКТУ «МІЖ НАМИ...» НА ЧОЛІ З ХРИСТИНОЮ СТЕБЕЛЬСЬКОЮ / ФОТО СЕРГІЯ ГУТИРІ

Понад 130 етносів проживає на території України. Литовці, корейці, вірмени, французи... перелічувати можна довго, але це зовсім не втомлює, бо всі вони особливі, цікаві і неповторні. І саме ці особливості намагаються показати автори програми «Між нами...», що на Першому національному.

Тепер щосуботи о 10.55 кожен бажаючий має можливість дізнатися більше про долю національних меншин України.

«Придивіться до них. Їх прадавні культури та далекі континенти стануть для вас ближчими. Зрозумійте їх. І толерантність стане невід’ємною складовою вашого життя. Познайомтесь з ними. І обов’язково знайдете відповіді на важливі питання. Як живуть і що думають про сучасну Україну представники різних націй? Що нового привнесли вони в українське життя? Чому важлива консолідація народів України? Сам на ці питання ми шукаємо відповіді», — розповідає автор і ведуча проекту Христина Стебельська.

Автори переконані, що «Між нами...» повноцінно розповідає про долі людей, а ще розкриває суть національної думки героїв проекту, особливості їхньої культури. Так, справді. Навряд чи ми зможемо сказати, що погляд на світ, політику, культуру у француза і азербайджанця будуть однаковими. Але єдине, що їх об’єднує — це любов до України. Багато хто з них вважає саму Україну своєю другою Батьківщиною і з гордістю заявляють про це на цілий світ.

Та, продивившись хоч одну програму, виникає невелике побоювання. Адже у глядача можуть сформуватися стереотипи. Хочуть того ведучі чи ні. І часом ті стереотипи можуть бути зовсім неочікувані.

Ірина КОНОНЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: