Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Гніздо горлиці», шевченківська традиція

На українському ТБ розкажуть про секрет успіху стрічки Тараса Ткаченка
4 листопада, 2016 - 13:34
ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

Вночі з 6 на 7 листопада о 01.50 у програмі «Арґумент-Кіно» на телеканалі «1+1» ітиметься про всеукраїнську прем’єру драми режисера Тараса Ткаченка «Гніздо горлиці» (2016). Стрічка, що є дебютною, минулого літа здобула нагороду «Золотий Дюк» як найкращий повнометражний фільм Національного конкурсу Одеського міжнародного кінофестивалю.

В центрі сюжету — історія українки Дарини, котра змушена покинути рідну Буковину й вирушити на заробітки до Італії. За кордоном на неї чекає робота в домі непривітної хазяйки та роман з її сином, а вдома — чоловік-пияк і залишена напризволяще донька. Відтак спроба Дарини залагодити матеріальну скруту у своїй родині обертається появою значно серйозніших проблем — таких, які гроші розв’язати заледве спроможні.

Попри гостросоціальну тематику, «Гніздо горлиці» постає найперше як фільм глядацький, як такий, що шукає відгуку в якомога ширшої авдиторії. І безумовно, ця аудиторія складається не тільки із сотень тисяч українських родин, які безпосередньо знайомі з тим, що означає трудова міграція. «Гніздо горлиці» охоплює ширший спектр українських реалій. Ідеться про сам національний менталітет, про персонажів, які знаходять свої витоки ще в Шевченковій традиції. Також — про стосунки між владою і, так би мовити, «простими людьми», себто між панівним класом та прислугою. Ідеться про поняття рідної домівки та про хапливі пошуки шляхів повернення до неї...

У «Гнізді горлиці» свою останню роль зіграв надзвичайно талановитий, харизматичний український актор Віталій Лінецький, котрий трагічно загинув два роки тому. А виконавиця головної жіночої ролі Римма Зюбіна вважає, що ця стрічка проклала для неї правдивий кінематографічний шлях.

Також глядачі дізнаються про особливості ще двох прокатних новинок, американських. Це наукова фантастика «Прибуття», створена знаним канадським постановником Дені Вільневом, і комедія «Встигнути за Джонсами» режисера Ґреґа Моттоли.

У програмі йтиметься про підсумки 46 Київського МКФ «Молодість» та про Фестиваль нового британського кіно, який представить, зокрема, переможця останнього Каннського кінофоруму — соціальну драму Кена Лоуча «Я, Деніел Блейк».

Крім того, в найближчому випуску «Арґументу-Кіно»-телеесеї про знаменитий сценічний та кінодует Штепселя й Тарапуньку, про американського режисера Майка Ніколса й американську акторку Саллі Філд.

Володимир ВОЙТЕНКО
Газета: 
Рубрика: