Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коли скінчиться війна...

«Як волонтер намагаюсь внести свою частку в єдність України»,— Анна ДОМБРОВСЬКА
1 лютого, 2019 - 13:07
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Говорячи про деокупацію українських територій від російських загарбників, необхідно зазначати до чого ми маємо бути готові в той момент, коли це відбудеться. До того ж готові всі — як військові так і цивільні. Мають бути готові соціальні та медичні служби, правоохоронні органи, будівельні організації тощо. В тому числі й гуманітарна сфера, якій потрібні українські книжки, підручники, газети. Адже тоді почнуться нові виклики, які обумовлені роками окупації, пропаганди, руйнації інфраструктурних і соціальних зв’язків.

Волонтер Анна Домбровська, з якою газета «День» співробітничає вже багато років з початку війни, стверджує, що сама вона вже готова до цього звільнення. Адже зі свого боку вже зараз оперативно довозить на схід 8 тисяч свіжих українських газет на день. Вона чітко знає що буде робити з приходом української влади й армії до нині окупованих земель.

«Газета «День» закриває інформаційний голод у прифронтовій зоні, — каже Анна Домбровська при черговій зустрічі в редакції «Дня», — Але наш волонтерський проект орієнтований кінець-кінцем на те, що ми чекаємо звільнення окупованих територій. І як тільки буде звільнене будь-яке українське місто чи село, то я одразу повезу туди українські газети».

За її словами для тих людей, які живуть у прифронтовій зоні, і не мають навіть крамниць, аптек, газета — є тим зв’язком зі всією Україною, яка дає можливість відчути, що вони живуть в українській державі. Газета є помічником службам, які покликані допомагати всім, хто мешкає на лінії розмежування, хто постійно спілкується з громадянами. Ці люди дуже втомились і якнайскоріше чекають миру.

«Можна бути в окупації і при цьому готовим до єдності, до звільнення, — говорить Анна, — А можна бути далеко від лінії фронту і просто не відчувати війну. Я дуже хочу, щоб Україна і українське суспільство було єдиним. Як волонтер намагаюсь внести свою частку до цієї єдності».

А тепер цифри і факти.

У своєму звіті про проведену волонтерську роботу за 2018 рік Анна Домбровська повідомляє:

«За 2018 рік на ремонт автомобілів швидкої допомоги, медичного транспорту та закупівлю засобів для порятунку поранених зібрано 1 500 000 гривень!

Ви перевели: 560 000 гривень (37,33%), 1160 000 рублів (27,1%), 15 000 доларів (27,8%), 3200 євро (6,4%), 380 фунтів (0,87), 100 канадських доларів (0,14%) і 200 швейцарських франків (0,36)!

На друк і доставку українських газет «День» зібрано 406 000 гривень!

Ви перевели: 238 600 гривень (58,78%), 245 166 рублів (22,34%), 1679 доларів (11,15%), 750 євро (5,54%), 205 фунтів (1,72%), 95 канадських доларів (0,47%)!

На зібрані кошти в 2018 році ми відремонтували 42 медичних автомобіля! Передали медикам на передову 28 комплектів шин, 13 акумуляторів, 15 вузлових турнікетів SAM, сім медичних рюкзаків, сотні джгутів-турнікетів Sich, Гемостатичних бинтів Кровоспас, оклюзійних наклейок Halo, м’яких нош і ліків, а також системи внутрикісного доступу, пульсоксиметри, тонометри, електронні термометри, тактичні шини, шийні коміри, тактичні ножиці, декомпресійні голки, протиопікові й еластичні бинти, ларингоскопи, ларингеальні маски, ізраїльські бандажі, крапельниці, глюкометри, посуд, принтер МФУ, будівельні матеріали, мішки, пуско-зарядні пристрої, бензопили, генератор, бочки для води, водяний насос, газові плити та балони, набори інструментів, домкрати і насоси!

У 2018 році було надруковано і доставлено в прифронтові міста і села від Мар’їнки до Торецькому 356 000 газет «День» українською мовою!

Окремо хочеться подякувати всім, хто взяв участь у зборі книжок українською мовою!

У 2018 року ми з вами зібрали і передали в прифронтові школи понад 4000 книжок!».

Звіти про роботу Анни Домбровської та регулярні новини про  її діяльність розміщують на сайті dombrovskaya.com та на сторінці facebook.com

Валентин ТОРБА, «День»
Газета: 
Рубрика: