Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Краса класичного танцю

На відкритті Віденського балу
28 лютого, 2020 - 11:43
ФОТО РЕЙТЕР

Щороку, майже вмить, зал для глядачів Віденської державної опери перетворюється на великий бальний зал. Напередодні заходу ряди глядацьких місць знімаються з партеру і будується новий поверх, рівний зі сценою.

Дрес-код — це вечірня сукня: біла краватка і фрак для чоловіків; жіночі сукні завдовжки до підлоги. Білі оперні рукавички до сих пір є обов’язковими для жінок-дебютантів на Віденському оперному балу.

Бал починається приблизно о 22-й годині, коли австрійський президент та його гості виходять на імператорський балкон. Їх прибуття провіщається трубами. Грає австрійський національний гімн, а за ним — європейський гімн. Тут відбуваються вистави державної оперної трупи і класичні арії у виконанні оперних зірок. Як правило, це невеликий вибір італійської опери і знаменитих австрійських п’єс. Родзинкою церемонії відкриття є виступ 180 пар дебютантів. Це ретельно відібрані молоді жінки й чоловіки, які успішно завершили спеціальну реєстрацію та сувору хореографію класичного танцю, організовану танцювальної школою Elmayer. Дебютантів ведуть до оперного театру під звуки «Фахерполонеза» Карла Міхаеля Ціерера. Потім виконуються, наприклад, «Полонез в А-Дурі», Фредеріка Шопена і «Варшауер-Полька» Йоганна Штрауса. Останнім танцем дебютантів завжди є «Блакитний дунайський вальс» Йоганна Штрауса II, після чого майданчик відкритий для всіх гоcтей.

Бал триває до 6-ї години ранку. Оперний театр пропонує всім гостям доступ до різних інших зал та кімнат відпочинку, відкритих різними видами музики і танцю. На всіх поверхах є кейтеринг Cafе Gerstner, а також перукарня, штатний кравець і медичні бригади в режимі очікування. Казино «Австрія» є одним із спонсорів і пропонує рулетку.

Кожні дві години проводяться різні танці під орудою майстра церемонії, наприклад популярний котильйон. Хоча офіційно це і не дозволяється, але в кінці традиція полягає в тому, що гості можуть розібрати квіткові прикраси на балконі і прийняти душ з ними на першому поверсі або ж забрати їх додому.

Аліса ПОЛІЩУК, «День»
Газета: 
Рубрика: