Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Люди, є книжки! Беріть і читайте!»

Ірина Ключковська — про важливість солідарної дії
18 березня, 2016 - 12:39
ФОТО З FACEBOOK-СТОРІНКИ ІРИНИ КЛЮЧКОВСЬКОЇ

15 березня уже другий рік поспіль Facebook заряснів книгами «Дня» — під час флешмобу з читання видань нашої Бібліотеки. Соцмережа збагатилася дописами про історії українських Героїв з книжки «Катастрофа і Тріумф», публіцистику Степана Бандери зі збірки «Підривна література», філософські спостереження Сергія Кримського з «Екстракту +200» та багато іншого. День читання книг «Дня» груповим фото підтримав і колектив Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків із діаспорою Національного університету «Львівська політехніка», зазначивши: «Читаємо книги бібліотеки «Дня» не лише 15 березня й інших закликаємо!»

Ми запитали директора МІОКу, пані Ірину КЛЮЧКОВСЬКУ: чи розуміє суспільство, як мало воно робить для свого розвитку через підтримку інтелектуальних ініціатив?

— Із суспільством взагалі важко працювати, особливо з нашим суспільством, яке зруйноване духовно, ментально, через усі ці жахи, які ми пройшли, — вважає Ірина Михайлівна. — Ми підтримуємо ініціативи «Дня» з кількох причин. Якщо брати саму бібліотеку газети, для мене особисто це — великий скарб. Я заповнюю для себе, зокрема і завдяки газеті «День», ті величезні прогалини, які маю через освіту, яку ми отримували в радянські часи. Тому для мене це безцінно. Це дуже важливо і для мого колективу, тому що дуже часто ми звертаємося до газети «День». І ми переконані, що це має стати важливим для суспільства в цілому. Колись в одному з коментарів, які я написала в соціальних мережах, Лариса Олексіївна відповіла мені, що «мусить бути солідарна дія». І я подумала, що справді, коли у нашому суспільстві буде більше солідарної дії заради якоїсь мети і коли ця солідарна дія стане продуктивною, тоді ми можемо очікувати на успіх. Але для цього потрібно, щоб не лише газета працювала.

— Потрібно, щоб люди, які гуртуються навколо неї, розуміють її важливість, теж працювали на загальну ідею, на поширення цих знань. Для мене солідарність — завжди діалог. Це завжди можливість слухати і, що дуже важливо, чути і бути почутим. Що важливо для «Дня» та Лариси Олексіївни як його головного редактора. Тому «День» проводить діалоги в різних контекстах і різної глибини — це й діалоги між науковцями, які дуже часто мають різні погляди, і діалоги зі студентством, широким загалом. Але мету вони всі мають одну: діалог між газетою і суспільством має народити правду для людей. І люди повинні це сприймати. Ось чому ми підтримуємо ініціативи «Дня» в найрізноманітніших формах. А цей флешмоб — можливість через соціальні мережі звернути увагу: «Люди, є книжки! Беріть і читайте!». Бо це серйозні видання для глибокого діалогу — «Сила м’якого знака», «Повернення в Царгород». «Екстракт» у «Бронебійній публіцистиці» та «Підривній літературі», можна узяти як «зачіпку» і далі зануритися глибше. Книжки «Дня» ми маємо всі, і люди навіть приходять до нас і позичають їх, щоб почитати.

Ольга ХАРЧЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: