Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Людина року» – «порушниці мовчання»

Журнал Time віддав свій традиційний титул жінкам, які відкрито виступили проти сексуального насильства і домагань
8 грудня, 2017 - 13:21
ФОТО REUTERS

Найбільше цей рух асоціюють із хештегом #MeToo, який набрав обертів після спалаху скандалу довкола голлівудського продюсера Гарві Вайнштайна.

«Це найстрімкіші суспільні зміни, які ми спостерігали впродовж десятиліть», — сказав головний редактор видання Едвард Фелсенталь. Хоча Time пише, що хештег є «частиною картини, але не усією нею». На обкладинці грудневого номера журналу будуть жінки, що поскаржилися на сексуальні домагання, у тому числі співачка Тейлор Свіфт і акторка Ешлі Джадд.

Рух #MeToo заснувала активістка Таня Берк приблизно 10 років тому. Однак справжньої популярності він набув на тлі серії скандалів після того, як у кінці жовтня акторка і активістка Алісса Мілано написала у Twitter: «Якщо ви теж були жертвою сексуальних домагань, дайте відповідь на цей твіт хештегом #MeToo». Вже за перші 48 годин після того хештег використали у Twitter майже мільйон разів.

У переліку номінантів на звання «Людини року» також фігурували Дональд Трамп, спецпрокурор Роберт Мюллер, який розслідує втручання Росії в американські вибори, північнокорейський диктатор Кім Чен Ин, футболіст Колін Капернік, що минулого року опускався на одне коліно під час виконання Гімну США на знак протесту проти расової нерівності, і тому цього року його не запросили до жодної команди.

Обирати «Людину року» Time почав 1927 року. Цей титул призначають тим, хто «найкращим або найгіршим чином... найбільше вплинув на події року». 2006-го «Людиною року» став просто «Ти» — на обкладинці був зображений комп’ютер, екран якого виконали у вигляді дзеркала. Таким чином редакція хотіла наголосити на важливості інтернет-контенту, створеного самими користувачами.

Анастасія РУДЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: