Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Марк Гресь реанімує історію

13 жовтня, 2000 - 00:00

— Сьогодні на «Інтері» сформувалася редакція історичних програм, — розповідає Марк Гресь , — і керівництво каналу вирішило, що їй час уже виступити із солідним «продуктом», тобто вона спроможна зробити власний великий фільм. Я працював над двома, на мій погляд, цікавими ідеями. Перша — це створення телевізійного серіалу «Гетьмани України», а друга — приурочений до 10-ї річниці незалежності нашої держави проект «Політична історія України 1917—1991 рр., або Азартна гра у владу».

На жаль, ми знаємо історію давнього світу краще за свою власну. І якщо бути чесним до кінця, для середньостатистичного громадянина України вона є білою плямою. Ми звикли сприймати події, української iсторiї, як розрiзненi речі: ось була Центральна Рада, були Скоропадський, Петлюра… А потім раз — і з’явилася 1991 року Україна.

Нічого подібного, у світі все взаємопов’язано й дотримується спадкоємнiсть. Жоден новий лідер не приходив сам собою, просто так. Його штовхало до влади якесь угруповання, усувало теж угруповання. Й Україна ніколи не випадала з об’єктивного історичного процесу, а її історія — це не Ленін, Сталін, Хрущов чи Брежнєв.

Я не маю наміру зривати маски з лідерів українського Відродження й викривати окремі особистості. У своїй новій роботі хочу показати, що наша країна йшла своїм шляхом, як і будь-яка нормальна держава. Щодо лідерів, для мене кожен з них — гравець. Такими були Грушевський, Петлюра й усі, хто з’являвся на політичній арені України.

У кожному фільмі будуть присутні два експерти-історики, які доповнять фактичний матеріал коментарями полярних поглядів. Оповідь ведеться не зі студії, а безпосередньо з місць, де відбувалися ті чи інші історичні події.

Дві серії нового проекту вже готові. З’явиться він iз нового року й завершиться 24 серпня, в день 10-ї річниці незалежності України.

Олена КОРСУНСЬКА
Газета: 
Рубрика: