Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Матчі української збірної покаже канал «Україна»

Офіційними бродкастерами Євро-2012 також стали Перший Національний і спортивний канал «Футбол»
9 грудня, 2011 - 00:00
ФАБІО КАПЕЛЛО, ГОЛОВНИЙ ТРЕНЕР АНГЛІЙСЬКОЇ ЗБІРНОЇ, У ПОШУКАХ СУПЕРНИКА ПІД ЧАС ФІНАЛЬНОГО ЖЕРЕБКУВАННЯ ЄВРО-2012 / ФОТО РЕЙТЕР

Тож українці, які не зможуть під час чемпіонату потрапити на стадіони, матимуть можливість переглянути всі матчі по телевізору або в Інтернеті у прямому ефірі. Перший Національний і канал «Україна» рівномірно розподілили між собою матчі чемпіонату. Кожен канал транслюватиме по 15 матчів, які проходитимуть у різний час. «Перший» варто буде вмикати о 19.00, а «Україну» — о 21.45.

Оскільки вже відомо, що збірна України з футболу три свої поєдинки у груповому раунді проведе о 21.45, то саме канал «Україна» їх і транслюватиме. У свою чергу, Перший Національний проведе прямий ефір офіційної церемонії відкриття чемпіонату. Натомість на кабельному телеканалі «Футбол» можна буде переглянути всі матчі Євро-2012. Фінальний поєдинок транслюватиметься одночасно трьома каналами.

Вибір УЄФА очевидно зумовлений наявністю досвіду подібних трансляцій та всеохопністю цих телеканалів. Адже технічне покриття Першого Національного становить 98% території країни, каналу «Україна» — 92%, а «Футбол» дивляться в кабельній та супутниковій трансляції понад 11 млн глядачів. Цікаво, що всі три канали також здійснюватимуть онлайн-покази матчів у мережі Інтернет на власних веб-сайтах.

«Робота над отриманням офіційних прав телевізійної трансляції матчів Євро-2012 велася протягом 10 місяців. Проте для каналу ця трансляція — у хорошому сенсі, великий фінал майже 3-річних зусиль, — розповідає директор телеканалів «Футбол» і «Футбол+» Олександр Денисов. — Напевно, якби не чемпіонат Європи, не було б і телеканалу «Футбол», який ми запускали саме з прицілом на цю подію. Для нас було дуже важливим не виявитися чужими на цьому святі життя, і ми щасливі, що нам це вдалося».

За словами заступника генерального директора НТКУ Михайла Метревелі, вартість ліцензії на показ матчів, очевидно, стане рекордною для України. Тому цим рішенням розподілили права на кілька телеканалів ще й суттєво зекономили державний бюджет, оскільки більшість витрат узяли на себе саме бродкастери.

«Під час минулого чемпіонату Європи 2008 року матчі Євро переглянули 4,5 мільярда людей у всьому світі. Ми сподіваємось, що цього разу буде ще більше глядачів. До того ж, для України це буде чудова нагода показати всі свої найкращі сторони», — зазначив директор із маркетингу УЄФА Гі-Лоран Епштейн.

Найперша така можливість проявити себе з найкращого боку в українських телеканалів була вже 2 грудня, під час церемонії жеребкування фінальної стадії Євро-2012. Усі три вітчизняні бродкастери, які отримали телевізійні права, показували жеребкування у прямому ефірі.

До речі, саме тоді стали відомі перші суперники збірної України з футболу на чемпіонаті. Вона зіграє в одній групі зі збірними Англії, Франції та Швеції. Перший матч національна команда проведе зі шведами на НСК «Олімпійський» 11 червня. Решта матчів групового раунду пройде в Донецьку на «Донбас Арені»: 15 червня із Францією і 19 червня з Англією.

Анатолій БАБАК
Газета: 
Рубрика: