Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«На нас напали, і ми захищаємося»

Володар Призу призів «Золотий День» Андрій ДУБЧАК — про свій проєкт та світлини
25 січня, 2022 - 14:55
Дубчак Андрій - Очі морпіха

«Я вважаю, що в нас усе дуже просто: на нас напали. Немає нам що особливо казати про збалансованість чи незбалансованість, адже на нас напали і ми захищаємося, — переконаний Андрій ДУБЧАК, засновник проєкту Donbas Frontliner і переможець Міжнародного фотоконкурсу «Дня» 2020 — 2021. За рішенням журі та мецената нагороди, підприємця В’ячеслава Юткіна пан Андрій одержав При призів «Золотий день» — за роботу «Очі морпіха». Андрій Дубчак, на жаль, не зміг прибути на урочисте підведення підсумків фотоконкурсу, оскільки перебуває біля прифронтового Маріуполя зі своїм проєктом.

«Чому я створив Donbas Frontliner? Тому що відчуваю, що на сьогодні немає людей, які заповнили б цю нішу. Donbas Frontliner — єдиний фронтовий проєкт, який працює для соцмереж українською та англійською мовами. Є знімальні групи, які працюють для телебачення, але це не те. Ми робимо акцент на короткі візуальні форми, тому що для іноземних аудиторій багато важить картинка: вони не будуть дивитися відео ударів у відповідь, вони не розуміють мови, — пояснює «Дню» Андрій Дубчак. — А в нас картинка, фотографія і короткий текст. Кількість обстрілів і про втрати вони можуть прочитати у зведенні ООС або ОБСЄ, а ми намагаємося показати душу армії, душу українського захисту. Намагаємося показати, чому Україна захищає себе і яка армія насправді, які місцеві насправді. Крім того, ми робимо дуже важливі соціологічні дослідження — ми передали їх у StopFake, чим їх дуже потішили, тому що це наративи російської пропаганди, які сидять в умах і душах тамтешніх людей дуже глибоко».


Андрій ДУБЧАК

«Тобто коли комусь треба кудись під’їхати на лінії фронту — фотографу чи кореспонденту, він мені телефонує, і якщо по дорозі, то без питань, ніяких грошей. Ми і «фіксери» для іноземних ЗМІ — наприклад, я супроводжував американського фотографа, фотографа новозеландського видання, фотографа New York Times, ми намагаємося хоча б монетизувати проєкт, тому співпрацюємо і з українськими виданнями, як-от «Радіо Свобода», НВ, 24 канал, багато дуже пабліків в Інстаграмі, так і з закордонними — Reuters, Associated Press…» — уточнює пан Андрій, котрий, як він каже, «від початку айтішник, але вже і фотограф, і кореспондент, і власник медіа».

«Сама ідея проєкту — це підготовлена команда, яка працює оперативно на лінії фронту для соціальних мереж, інших медіа, повністю тренована і навчена, яка може працювати навіть в умовах рухомої війни, а не лише коли армія стаціонарна. Хоча на сьогодні, чесно кажучи, я до рухомої війни не дуже готовий — я розумію проблематику транспорту, який у мене погано підходить для рухомої війни, немає сателітного зв’язку, який дуже бажано мати, інше більш-менш є», — говорить засновник Donbas Frontliner.


Дубчак Андрій - Лідія

Зокрема, одна із найсвіжіших інформацій на сторінці проєкту така: «24 січня сім років тому стало для маріупольців трагічним днем. Саме того ранку з непідконтрольної території по мікрорайону «Східний» вдарили «Гради» та «Урагани». За інформацією Bellingcat, обстрілом керували російські офіцери. Люди втратили домівки, автомобілі, майно і, що найстрашніше, — рідних. Того дня внаслідок обстрілу загинула 31 людина, серед них — двоє дітей. Понад сотню людей зазнали поранень. Сьогодні в Маріуполі на знак вшанування памʼяті загиблих пролунала сирена, а небайдужі містяни поклали квіти до памʼятного знаку і запалили лампадки». Важливе нагадування і для українців, і для світу.


Дубчак Андрій - Окоп приазов'я

На фотовиставці «Дня» представлені кілька світлин Андрія Дубчака із території фронту. До речі, він поділився в соцмережі: «Що цікаво, майже всі персонажі на фото зараз і досі на фронті. «Очі морпіха» десь під Авдіївкою в окопах». «Ліда вже на ППД (пункті постійної дислокації. — Ред.)».

Нагадаємо, про світлину-переможця автор розповів: «Це звичайне бойове злагодження в Урзуфі напередодні виходу 503-го батальйону в зону ООС, — розповідає Андрій Дубчак. — Тоді було дуже важке тренування, вони почали пізно вночі — десантувалися на узбережжя, була страшенна спека, люди непритомніли. Були постріли, штурм берега і все таке, і вже наприкінці дня, після обіду, вони втомлені зібралися на плацу. Про них сказав хороші слова підполковник Вадим Сухаревський (той, хто зробив перший постріл у відповідь 13 квітня 2014 року біля Семенівки по бойовиках Ігоря Гіркіна), а ось цей хлопець стояв у строю, я його сфотографував».

«День» — це крутий конкурс!» — переконаний Андрій Дубчак. І так само вважають чимало його колег та відвідувачів наших фотовиставок. Приходьте і переконайтеся!

 

Фотовиставка «Дня» відкрита з 11.00 до 18.00 до 6 лютого 2022 року в Українському домі (вул. Хрещатик, 2). Вхід вільний за умови наявності «зеленого» COVID-сертифіката або ж негативного результату ПЛР- чи експрес-тесту, зробленого не пізніше ніж за 72 години.

Ольга ХАРЧЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: